Arhiva vesti
                   

POSETA FIRMAMA „AGRO-ADRIA“ I „NURA PLAST“

5. April 2013.

Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa, Zoran Stanković posetio je sa ambasadorom SAD, Majklom Kirbijem i državnim sekretarom za omladinu, Ministarstva omladine i sporta, Nenadom Borovčaninom preduzeće Agro-Adria“ u Velikom Trnovcu, kod Bujanovca.

Prilikom obilaska firme „Agro-Adria“ koja se bavi proizvodnjom mesnih prerađevina, predsednik Koordinacionog tela, Stanković istako je da je ovoj firmi Koordinaciono telo dodelilo 3,7 miliona dinara bespovrtane pomoći i na taj način obavezala firmu da zaposli šest radnika.

„Ovo je početak našeg angažovanja u opštini Bujanovac, Preševo i Medveđa u kojima ćemo ubuduće obezbediti podsticajna sredstva za mala i srednja preduzeća“, rekao je Stanković i istakao da je važnost angažovanja amasadora SAD na obezbeđivanju većih sredstava koja će biti uložena u ove tri opštine.

Ambasador Sjedinjenih Američkih Država, Majkl Kirbi rekao je da je firma „Agro-adria“ iz Velikog Trnovca pravi primer privatnog biznisa u saradnji sa lokalnom zajednicom, predstavnicima Vlade Srbije i malu pomoć USAID u cilju poboljšanja ekonomske situacije i zapošljavanja mladih. Ambasador Kirbi je izrazi zadovoljstvo činjenicom što ta firma koristi opremu koja je donacija Koordinacionog tela, a koja joj pomaže da poboljša proizvodnju i otvori nova radna mesta.

„Svakako da je ovo dobar primer koji bi trebalo slediti“, kazao je ambasador Kirbi i izrazio nadu da će takvih primera i u narednom periodu biti još više.

Državni sekretar za omladinu, Borvačanin tom prilikom je istako da je otvaranje novih radnih mesta šansa za mlade ljude da rade u mestu gde su rođeni.

„S Koordinacionim telom, ambasadorom SAD, lokalnom samouopravom i Kancelarijama za mlade planiramo da u budućnosti održimo obuku za osnaživanje mladih da razviju sopstveni preduzetnički duh i otpočnu sa otvaranjem svojih preuzeća, rekao je Borovčanin.

Napominjući da je posle 12 godina jedan američki ambasador posetio selo Veliki Trnovac, predsednik opštine Bujanovac, Nagip Arifi rekao je da je postignut dogovor da se u buduće prioritet da ekonomskom razvoju opština.„

U tome ćemo imati pomoć Koordinacionog tela  sa ciljem da otvorimo nova radna mesta i zaposlimo što više mladih, nagalsio je Arifi.

Stanković, Kirbi i Borovčanin prisustvovali su okruglom stolu koji je sa izabranim mladim liderima na jugu Srbije održan u Hotelu „Rozafa“ u Bujanovcu.

Nakon Bujanovca, trojica zvaničnika obišli su u Preševu preduzeće za izradu drveta „Nura Plast“. „Vrlo sam zadovoljan posetom s predstavnicima Vlade Srbije kompaniji koja dobro posluje i impresioniran sam ovim što sam video“, istako je Kirbi.

Tokom obilaska preduzeća, predsednik Koordinacionog tela, ponovio da su glavni problemi na tom prostoru ekonomske prirode.

„Ovo je jedno od preduzeća, koje je dobile bespovratna sredstva u iznosu od 15 hiljada evra. Oni su kupili mašinu, primili dva radnika i dokazali da mogu veoma uspešno da posluju. Plan je da u narednom  periodu firme sa ovih prostora dobiju takođe sredstva kojima će poboljšati svoje proizvodne mogućnosti“, kazao je Stanković.

Predsednik Koordinacionog tela naglasio je da će se time omogućiti zapošljavanje i doprineti smanjivanju tenzije kada su u pitanju problemi u vezi sa egzistencijalnim pitanjima ljudi sa tog prostora.

Izvor: Služba Koordinacionog tela