Arhiva vesti
                   

Poseta ambasadora Rusije, Aleksandra Konuzina, opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa

4. Februar 2009.

Ambasador Ruske Federacije u Srbiji, Aleksandar Konuzin, posetio je jug Srbije 2. i 3. februara. 2009. godine. Poseta je organizovana uz podršku Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa. Tokom posete, ambasador Konuzin se sastao sa zvaničnicima lokalnih samouprava i sa predstavnicima srpskih političkih grupa u Skupštinama opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Cilj posete ambasadora Konuzina bilo je upoznavanje sa političkom i ekonomskom situacijom u južnoj Srbiji.

Tokom obilaska Preševa i Bujanovca, ambasador Konuzin , potpredsednik Koordinacionog tela Sima Gazikalović i direktor Koordinacionog tela Nenad Đurđević sastali su se sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac, Naderom Sadikuom i Šaipom Kamberijem, kao i sa predsednicima Skupština opštine, Ragmijem Mustafom i Jonuzom Musliuom. Najznačanije teme razgovora sa liderima opštine Preševa i Bujanovca, ali i sa predstavnicima srpskih političkih grupacija u ovim opštinama bile su neophodnost uspostavljanja multietničkih lokalnih samouprava, učešće albanskih predstavnika u radu Koordinacionog tela, integracija Albanaca u državne institucije i poboljšanje obrazovnog sistema u ovim opštinama. Tokom sastanaka, predsednici opština izrazili su zadovoljstvo posetom ambasadora Ruske Federacije.  Zaključeno je da je situacija na jugu Srbije stabilna i da je prioritet realizacija postojećih projekata i osmišljavanje novih razvojnih projekata. Predsednik opštine Preševo, Nader Sadiku, izjavio je da je Koordinaciono uložilo značajna sredstva u razvoj opština na jugu Srbije i istakao da se „sa dolaskom Milana Markovića kao predsednika Koordinacionog tela, očekuje period veće aktivnosti“.

Jedna od glavnih tema bila je i privredna zaostalost Preševa i Bujanovca i mogućnosti za ekonomski razvoj.  Ambasador Konuzin je naglasio da je najveći potencijal za ekonomsku saradnju izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije u Rusiju. „Rusko tržište je toliko da može da prihvati skoro neograničenu količinu voća i povrća iz Srbije. Svake godine se uvoz ovih proizvoda iz Srbije poveća za 50%“, naglasio je Konuzin i pozvao opštinske zvaničnike da se povežu sa Privrednom komorom Srbije u Beogradu i Rusko-srpskim poslovnim savetom kako bi se uključili u ovu trgovinsku razmenu i podstakli izvoz svojih proizvoda. „Kada ekonomija radi, svi problemi se lakše rašavaju“, zaključio je ambasador Konuzin.