Arhiva vesti
                   

POČINjE DRUGA FAZA IZGRADNjE PORODILIŠTA U PREŠEVU

24. Jun 2013.

U narednih nekoliko dana trebalo bi da počne druga faza izgradnje porodilišta u Preševu  a prve bebe u ovom porodilištu trebalo bi da se rode oko 01. januara naredne godine. Predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, Zoran Stanković izjavio je nakon sastanka sa predsednikom opštine Preševo, Ragmi Mustafom, da bi druga faza izgradnje porodilišta u tom gradu trebalo da počne u narednih nekoliko dana. Stanković je novinarima rekao da Koordinaciono telo sada prikuplja sredstva za medicinsku opremu za koju je obezbeđeno 130 hiljada evra od potrebnih 390.000 evra.  

"Očekujemo da će građevinski radovi biti završeni do oktobra eventualno početka novembra. Drugi dogovor koji smo postigli jeste da obezbedimo i kadrove koji će sprovesti u delo i omogućiti nesmetan stručni rad u porodilištu“, kazao je Stanković.

Vanbolničko porodilište za koje se uređuju prostorije Doma zdravlja u Preševu, trebalo bi da ima najmanje 12 kreveta za porodilje. Preševo je imalo svoje porodilište do 1989. godine, kada je zatvoreno i od kada se žene iz te opštine najčešće porađaju u Vranju od koga su neki delovi opštine udaljeni do 70 kilometara, ali i u Gnjilanu, Prištini, Skoplju i Kumanovu.

Za prvu fazu radova na izgradnji vanbolničkog porodilišta u Preševu, koja je završena, oko 50 miliona dinara obezbedili su Koordinaciono telo za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i Ministarvo zdravlja i opština Preševo, dok je za drugu fazu radova iz istih izvora obezbeđeno više od 55 miliona dinara.

Izvor: BETA

 

homescontents