Arhiva vesti
                   

PLANINARI POSTAVLjAJU STANDARDE

26. Oktobar 2015.

Preševo – Gornja fotografija najbolje govori o „Ostrovici 2015“, osmom pohodu planinara iz Bugarske, Makedonije, Albanije, sa Kosova i Metohije i iz Srbije, na istoimenu planinu (1.164 metara) nedaleko od Preševa.

Mladi sa zastavama, meštani Preševa i okoline, pripadnici Vojske Srbije, njih oko 250, ne obazirući se na dnevnopolitičke događaje, organizovali su još jedno druženje, bolje od svih prethodnih. Sve to je osmislio penzionisani referent civilne zaštite Bajram Sadriju, predsednik Planinarskog društva „Ostrovica“ iz Preševa.

 „Odlaskom u penziju, velika želja mi je bila da ovo radim, a raditi sa planinarima, čiji je jezik sporazumevanja mladost, je zadovoljstvo koje me čini i mlađim i srećnim“, kaže Sadriju i pokazuje fotografije snimljene tom prilikom.

Na njima mladi iz Sofije i Ćustendila (Bugarska), Skoplja i Kumanova (Makedonija), Tirane i Elbasana (Albanija), Gnjilana i Prištine (Kosovo i Metohija) i na kraju iz Beograda, Leskovca, Niša, Vlasotinca i naravno, Preševa. Njima su se, ne bez razloga, priključili pripadnici Vojske Srbije, koje su predvodili brigadni general Zoran Lubura, komandant Vranjskog garnizona, i potpukovnik Goran Sanković.

„Sve ovo pre osam godina, kada smo počeli, bilo je dosta skromno. Poneti tada na pohod albansku zastavu bila bi čista provokacija. Situacija se sada promenila, a poseban ton ovom pohodu dao je general Milosav Simović, kada je pre nekoliko godina nama mladima priključio naše vršnjake iz Vojske“, kaže Kujtim Sadriju, koordinator odeljenja Internacionalmog univerziteta iz Novog Pazara, koji uspešno realizuje zamisli svog oca.

Uz logorsku vatru, čaj, pesmu, igru i zabavu, Džimi iz Tirane, Guni iz Elbasana, Aleksandar iz Skoplja, Žikica iz Kumanova, Aco iz Sofije, Dragana iz Vlasotinca, Dušica iz Leskovca, Snežana iz Beograda, Sedat iz Preševa... poneli su sa Ostrovice stotine fotografija u svojim telefonima i divne uspomene sa tromeđe Srbije, Makedonije i Kosova i Metohije.

„Ovde niko nije bio stranac, pa zato predlažem, kada se sledeće godine ponovo okupimo, da se naše druženje zove „Susret planinara Balkana“,  rekao je na kraju Džimi Begeja iz Tirane.

Izvor: Alo i Koordinaciono telo