Arhiva vesti
                   

PISMO GRAĐANIMA - 29.12.2021.

29. Decembar 2021.

Poštovani građani Preševa, Bujanovca i Medveđe,

Za nama je još jedna teška, pandemijska godina. Za nas u Koordinacionom telu još teža jer nas je napustio naš predsednik, naš profesor dr Zoran Stanković. Profesor Stanković bio je oličenje dobrote i principijelnosti. Uvek spreman da pomogne i rešava probleme građana Preševa, Bujanovca, Medveđe. Mi u Službi Koordinacionog tela nastavićemo da radimo na njegov način. Nastavićemo da pomažemo razvoj ekonomije u opštinama, da rešavamo probleme u obrazovanju, da podržavamo mlade i razvoj civilnog sektora.

 Poštovani sugrađani, želim da vas na ovaj način kratko informišem o našem radu. U protekloj godini više od 212 miliona dinara uloženo je  u  infrastrukturu, asfaltiranje ulica, rekonstrukciju dotrajale vodovodne i kanalizacione mreže, objekte od ključnog značaja za Preševo, Bujanovac i Medeveđu. Kroz bespovratna sredstva od 40 milona dinara za mala i srednja preduzeća pomogli smo i otvaranje novih radnih mesta

 Skoro četiri milona dinara obezbedili smo za putne troškove učenika osnovnih i srednjih škola, a svim đacima prvacima darovali smo školske torbe i pribor vredne više od 2 milona i 200 hiljada dinara.

Služba Koordinacionog tela je zbog objektivno teške pandemijske godine pomogla Domove zdravlja u Preševu, Bujanovcu i Sijarinskoj banji i vrtiće „8.Mart“, „Naša radost“ i „Mladost“ u ukupnom iznosu od 2.256.260 dinara. Stipendirali smo 300 učenika sa 10 miliona i 800 hiljada dinara. Kad god smo bili u prilici davali smo jednokratnu pomoć i donirali sredstva najugroženijima u našem društvu. Samohranim roditeljima, deci sa invaliditetom, romskoj i siromašnoj deci. Za to smo u proptekloj godini potrošili 8,5 miliona dinara.

Konačno smo, krajem godine, zajedno sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog  ponovo pokrenuli razgovore sa predstavnicima albanske zajednice o važnim pitanjima. Najpre smo otvorili temu obrazovanja i razgovarali o udžbenicima na albanskom jeziku i polaganju ispita za licence.  U vezi sa tim, Koordinaciono telo je obezbedilo 1.165.430 dinara za projekat Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine  „Udžbenici za albansku zajednicu 2021“. 

Poštovani građani i građanke Preševa, Bujanovca i Medveđe, u nastupajućoj godini želim vam mir, zdravlje i uspeh svake vrste.

Srdačno,
v.d. direktora Službe Koordinacionog tela
Danijela Nenadić