Arhiva vesti
                   

PIO FOND IZDVOJIĆE 800 MILIONA DINARA DA BI NADOKNADIO RAZLIKU POGREBNIH TROŠKOVA

28. Avgust 2015.

Gotovo 800 miliona dinara izdvojiće PIO Fond  da bi nadoknadio razliku pogrebnih troškova za sve preminule poljoprivredne penzionere, njih 66.338, od 1. januara 2008. do 30. septembra 2013. godine.

U tom periodu oni koji su organizovali sahranu dobijali su iz fonda iznos od jednog i po poljoprivrednog čeka, a po preporuci Državne revizorske institucije, visina novčane naknade trebalo je da bude u iznosu jedne i po prosečne penzije u Srbiji.

Poljoprivredna penzija je nešto je viša od 10.000 dinara, dok je sadašnji republički prosek 23.175. To znači da bi PIO trebalo da isplati razliku naslednicima u zavisnosti od vremena smrti penzionera od 10.000 do 13.000 dinara.

U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje naglašavaju da svi oni koji su, u pomenutom periodu, naplatili novčane naknade za pogrebne troškove po osnovu smrti poljoprivrednih penzionera, imaju pravo i na naplatu razlike.

„Fond javnim pozivom obaveštava i poziva sve one kojima pripada ovo pravo da se jave filijali Fonda koja im je isplatila novac“, kažu u PIO.  „Osim toga, na šalterima naših filijala, svi zainteresovani mogu dobiti informaciju kome da se jave i koju dokumentaciju da dostave, kako bi ostvarili ovo pravo. U svakom slučaju, nudimo sistemsko rešenje ovog pitanja, kako bi se tamo gde ima osnova, na najbrži i najracionalniji način izvršila isplata, tako da nema potrebe da građani podnose pojedinačne tužbe“

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo