Arhiva vesti
                   

PET PREDSTAVA U OKVIRU PROJEKTA, „KORAK VIŠE – KORAK BLIŽE“

17. Mart 2015.

Bujanovac - Festival forum predstave, koje imaju za cilj podsticanje tolerancije i dijaloga u školama, predstavljen je u okviru projekta, „Korak više – korak bliže“, koji realizuju Udruženje građana „Neksus” iz Vranja i “Omladinski forum za edukaciju Roma” iz Bujanovca.

Cilj projekta je podsticanje pozitivnog delovanja šire društvene zajednice u Pčinjskom okrugu ka predstavnicima romske populacije kroz uspostavljanje dijaloga i saradnje među pripadnicima različitih etničkih grupa u vaspitno obrazovnom procesu. Po rečima Milene Dimitrijević, koordinatora i trenera projekta, forum teatar tehnika pokazala se kao veoma uspešna. Predstave su nastale u okviru projekta i finalni su proizvod nesebične podrške, pomoći i rada učenika i nastavnika osnovnih škola.

Učenici osnovne škole Branko Radičević iz Bujanovca izveli su  predstavu „Dr. Neven mezimica - zar je sport za žene”, Svetozar Marković iz Vranja, „Fahretin talenat’’,  Predrag Devedžić iz Vranjske Banje „Neću u inostranstvo’’,  Sveti Sava iz Vladičinog Hana  „Niko me neće’’  i Jovan Jovanović Zmaj iz Surdulice „Neću da sedim sa njim’’. U izradi predstava korišćene su metode neformalnog obrazovanja, praktičan rad i razmena iskustva pripadnika različitih grupa, organizovana je obuka nastavnika za upotrebu tehnike forum teatra, izvedene su predstave u školama za decu, roditelje i nastavnike kao i tribine sa roditeljima i nastavnicima na temu socijalne inkluzije Romske dece u obrazovni sistem.

Projekat ‘’Korak više – korak bliže“ Neksus i Omladinski forum za edukaciju Roma, uz finansijsku podršku Kancelarije za ljudska i manjinska prava Republike Srbije, a u okviru programa unapređenja položaja i statusa Roma u Republici Srbiji, realizuju od oktobra prošle godine.

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo