Arhiva vesti
                   

PAMETNE TABLE U ŠKOLAMA U MEDVEĐI

10. April 2019.

Medveđa – Opština Medveđa je jedna od retkih, a možda i jedina opština u Srbiji koja je za sve svoje škole i u varošici i na seoskom podrčju nabavila intaraktivne table. Učenicima su na ovaj način dobili savremeniju i zanimljiviju nastavu, a građani Medveđe mogli bi da dobiju i nova radna mesta. Proizvođač tabli zainteresovan je da u ovom mestu pokrene proizvodnju.

Đaci kao da se igraju, pišu brišu, a pametna tabla sve pamti. Za učenike četvrtog razreda Osnovne škole "Gornja Jablanica" u Medveđi učenje uz interaktivnu tablu je pravo zadovoljstvo, donosi nove veštine i nova saznanja.

Nove interaktivne table znače i nove metode u nastavi. Svaki predmet ima svoj poseban program, od muzičkog vaspitanja, matematike i biologije do geografije. Novina i za učenika ali i za nastavnike.

"Mislim da ćemo vremenom tako da kažem lako ući u eksploataciju svega toga i nadam se da će rezultati biti ti koji će opravdati sve to", kaže profesor matematike Dragan Veselinović, a učitelj Rahim Kusumi dodaje:

"Ovo je veliki doprinos za razvoj i školovanje dece u našoj školi, i to je jako korisno".

Interaktivne table su proizvod domaće pameti. Opština Medveđa može da se pohvali činjenicom da jedina u Srbiji u svim školama na svojoj teritoriji ima bar jednu ovakvu tablu. Cilj je da se nađu ne samo u svakoj školi nego u svakoj učionici.

"Idemo napred i idemo ka tome da u svakoj učionici bude interaktivna tabla instalirana. To je ono što je ne budućnost, to je sadašnjost, i to je nešto što mora da se desi", kaže Željko Jovanović iz preduzeća "Milenijum sistem".

"U svakoj školi čak i u svim seoskim školama postoje interaktivne table. Što se tiče uslova uskoro počinje rekonstrukcija dve škole u Medveđi i Sijarinskoj Banji preko kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima", kaže Nebojša Arsić, predsednik Opštine Medveđa.

Kreda i sunđer, možda, već naredne školske godine, više se neće koristiti u školama u Medveđi. Učenici osnovnih i srednjih škola u ovoj varošici tako postaju pioniri u korišćenju novih nastavnih metoda koje donosi digitalno obrazovanje zbog čega se brišu razlike u kvalitetu obrazovnog procesa škola u većim i manjim sredinama. Svojim radom i odnosnom prema školi to su i zaslužili.

Izvor: RTS i Koordinacino telo