Arhiva vesti
                   

OVE GODINE ONLAJN PRIJEMNI

30. Mart 2020.

Beograd - Daroviti đaci koji žele da upišu specijalizovana gimnazijska odeljenja za matematiku, fiziku, IT, biologiju i hemiju, ka i za strane jezike, polagaće ove godine onlajn prijemni, kazao za Tanjug ministar prosvete Mladen Šarčević.

Trenutno se na sajt Ministarstva prosvete postavlja aplikacija koju radi ETF, a očekuju da će prijemni na daljinu polagati oko 8.000 kandidata. Nadareni učenici koji se prijave za neko od specijalizovanih gimnazijskih odeljenja će prethodno popuniti anketuo tome šta od opreme neophodne za onlajn testiranje imaju kod kuće.

„Očekujemo da imaju računar i laptop sa kamericom. Ko nema, navešće to u anketi. Videćemo da li može da pozajmi od druga ili drugarice iz komšiluka, a ako ne može, angažovaćemo škole. Svako dete će imati neophodnu opremu. Procena je da imamo tri četvrtine resursa”, rekao je Šarčević.

Podseća da je reč o najboljim učenicima, da će se onlajn prijemni organizovati u razmacima, tako da đaci mogu da probaju da se upišu na više mesta. Radiće se prvo prijemni za nadarene iz matematike, informatike, zatim fizike, hemije i biologije, kao i za filološke gimnazije. Navodi da je važno da su usaglašeni modeli testova za matematiku i fiziku, tako da đaci koji ne budu uspeli da se upišu u matematička odeljenja sa položenim prijemnim mogu da upišu informatiku, ukoliko imaju dovoljan broj bodova.

Minsitar Šarčević je dodao da je za upis dece u prvi razred osnovne škole dovoljno da roditelji mejlom školama pošalju osnovne informacije, koje uključuju ime i prezime  i adresu deteta. Lekarski pregled i testiranja neophodna za upis u školu i formiranje odeljenja će biti pomerena za leto.

Izvor: Tanjug i Koordinaciono telo