Arhiva vesti
                   

OTVORENA IZLOŽBA „NARODNO GRADITELjSKO NASLEĐE OPŠTINA BUJANOVAC I PREŠEVO”

12. Novembar 2021.

Niš – Beograd - Izložba „Narodno graditeljsko nasleđe opština Bujanovac i Preševo”, Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš otvorena je u Muzeju rudarstva i metalurgije.

Izložba fotografija, dokumentarni film i knjiga nastali su kao rezultat istraživanja sprovedenog 2005. I 2006. godine na teritoriji opština Bujanovac i Preševo.

Projekat je finansiralo je Ministarstvo kulture i informisanja, a cilj je bio dokumentovanje celokupnog nasleđa tog dela Srbije koje datira iz 19-og i početka 20-og veka, dok su groblja i kultna mesta mnogo stariji.

„Dokumentovali smo sve što smo zatekli od tradicionalnog narodnog graditeljstva – kuće, okućnice, vodenice, zanatske radionice, ambare, krstove zapise, stara srpska groblja, džamije, tekije. Istraženo je ukupno 90 sela, evidentirano je 540 objekata, a tehnički snimljeno 77. Kako bismo sve to sistematizovali, a zatim i prikazali široj javnosti, napravili smo knjigu, dokumentarni film i ovu izložbu pod jednim istim naslovom Narodno graditeljsko nasleđe na prostoru opština Bujanovac i Preševo“, kaže Žiža Stojičić Dragićević, etnolog Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.

Prema rečima autorke, ovaj deo jugoistočne Srbije bio je posebno zanimljiv zbog etničkih promena koje se dešavaju decenijama unazad.

Nakon zvaničnog otvaranja izložbe, prisutni su bili u prilici da pogledaju dokumentarni film koji je snimljen iz obimne dokumentacije kojom je obuhvaćeno istraženo nasleđe opština Bujanovac i Preševo.

„S obzirom na to da smo sve vreme bili u neposrednom kontaktu sa lokalnim stanovništvom, nismo ispustili priliku da zabeležimo običaje, verovanja, da prikupimo podatke o selima, stanovništvu. Napravili smo audio i video zapise, a posebnu pažnju smo posvetili pronalaženju i dokumentovanju najstarijih krstovih zapisa, kao i pronalaženju srpskih grobalja koja su u velikoj meri uništena“, ističe autorka.

Zainteresovani građani izložbu će moći da pogledaju do 10. decembra.

Izvor: Istmedia.rs, Koordinaciono telo

 

homescontents