Arhiva vesti
                   

OŠ „BRANKO RADIČEVIĆ”: DECA I NjIHOVI NASTAVNICI IZ INOSTRANSTVA ODUŠEVNjENI BUJANOVCEM

17. Decembar 2019.

Bujanovac – Osnovna škola „Branko Radičević“ u Bujanovcu primila je četrdesetoro osnovaca i njihovih nastavnika iz Španije, Poljske, Rumunije i Turske, sa kojima će se tri dana pre svega družiti, ali i razvijati kreativnost, učiti jezike i obogaćivati svoje znanje o drugim kulturama, sve u okviru projekta „ Motivation III – 21st century students “ koji su osmislili nastavnici bujanovačke škole.

Gosti iz inostranstva dočekani su širom raširenih ruku i otvorenog srca rečima direktora škole, Nenad Tasića koji im je poručio „tužno je radovati se sam, zato vam hvala što ste došli danas u našu školu da sa nama podelite ovu radost“.

Ovim rečima dobrodošlice započeo je rad na projektu prihvaćenom od strane programa Evropske unije „Erazmus +“, što je prema rečima koordinatorke projekta, Maje Antić Jovanov, profesorke francuskog jezika u bujanovačkoj školi, veliko priznanje za OŠ „Branko Radičević“ i fenomenlna prilika za đake. Cilj je izgradnji međunarodne prepoznatljivosti škole i interkulturnih veština nastavnika, razvijanju kreativnih strategija, suočavanju sa multikulturalizmom u odeljenju i povećanju motivacije učenika manjinskih grupa.

U projekat su uključeni učenici viših razreda, sa izraženim najrazličitijim interesovanjima, kreativnošću i afinitetima ka stranim jezicima.

„Projekat podrazumeva razmenu učenika i nastavnika između škola iz partnerskih zemalja. Trajaće godinu i po dana, a cilj nam je razmena dobre prakse i ideja, jačanje jezičkih kompetencija, kako đaka tako i nastavnika, i sve radionice koje budemo održali će biti u tom pravcu“, rekla je profesorka, Antić Jovanov.

Po šestoro đaka i četvoro nastavnika iz svake zemlje će, pored aktivnosti u školi domaćinu, imati i radionicu o fotografiji, samopouzdanju i sigurnosti dece u Školi animiranog filma (ŠAF) u Vranju, dok je trećeg dana planiran boravak u zimskom centru „Besna kobila“.

Tamo će svi zajedno raditi na kreiranju svojevrsne brošure o ovoj trodnevnoj poseti, čime se završava prva etapa projekta i domaćinstvo bujanovačke škole.

Kakvi su domaćini Bujanovčani, najbolje pokazuju reči Ivone Dude, nastavnice iz Poljske, koja je govorila i o predrasudama sa kojima su krenuli put Srbije.

„Deca, a pogotovo njihovi roditelji, nisu očekivali ono što smo ovde zatekli, najprijatnije su iznenađeni. Bilo je određenih predrasuda, a sada mogu slobodno da kažem da su deca srećna što su ovde. Od prvog kontakta sa Srbijom i Bujanovcem se susrećemo samo sa lepim gestovima, sa gostoprimstvom i pažnjom. Mi to osećamo, a deca kažu da se ovde u vašoj školi osećaju kao kod kuće. Roditeljima su javili da im je lepo, da je vreme lepo, ljudi fini. Iz ugla nastavnika, mogu da kažem da su se naši domaćini maksimalno potrudili oko organizacije, sve je na najvišem nivou i možemo se posvetiti radu sa decom i uspostavljanju saradnje između nas“, rekla je Duda.

Dobrodošlicu je gostima poželeo i predsednik opštine Bujanovac, Šaip Kamberi, koji je u svom kabinetu primio nastavnike učesnike projekta i njihove kolege domaćine.

Druženje i zajednički rad nastaviće se u aprilu, za kada je planirano okupljanje u Rumuniji.

Izvor: Bujanovačke, Južne vesti i Koordinaciono telo