Arhiva vesti
                   

ODRŽANA KONFERENCIJA „ZAJEDNIČKI ODGOVOR NASILjU NAD ŽENAMA“

14. Decembar 2016.

Vranje - Druga regionalna konferencija lokalnih mreža Pčinjskog okruga pod nazivom „Zajednički odgovor nasilju nad ženama“ održana je u velikoj sali Skupštine grada. Skup je otvorio gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković, koji je pružio podršku organizatorima, napominjući da oni razvijaju međusektorski rad.

„Organizujući Regionalnu konferenciju, Jug Srbije se pridružio državnoj kampanji Ministarstva pravda „Isključi nasilje“, rekao je Milenković i istakao da je nasilje nad ženama problem savremenog društva.

„Jug Srbije je prepoznao opasnost nasilja nad ženama i u tom smislu, prošle godine je počela sa radom „Sigurna kuća“sa 25 ležajeva“, kazao je Milenković.

Vladimir Bojičić, savetnik u Ministarstvu pravde, je rekao da je konferencija pravi primer stvaranja široke koalicije, čiji je cilj ograničavanje nasilja. Bojičić je rekao i da je novi Zakon o sprečavanju nasilja u porodici „pisan na terenu“, iz iskustava Grada Zrenjanina.

„Sam Zakon predstavlja sistemsko rešenje, jer nadležne institucije dobijaju šira ovlašćenja, a biće formirana i evidencija o nasilnicima“, istakao je Vladimir Bojičić.

U radu Konferencije učestvovali su i Gorjana Mirčić, zamenik javnog tužioca i član Radne grupe ministarstva pravde za izradu Zakona o sprečavanju nasilja u porodici, Maja Branković Đundić, predstavnica Agencije Ujedinjenih nacija UNDP i koordinatorka Programa „Integrisani odgovor na nasilje nad ženama u Srbiji“, kao i članovi Radne grupe LM Vranje, Emilija Tončić, zamenik javnog tužioca OJT Vranje, Marija Janićijević, sudija, rukovodilac krivičnog odeljenja  Osnovnog suda Vranje i Siniša Stanković, pomoćnik komandira Policijske uprave Vranje.

Organizatori skupa su Odbor za ljudska prava Vranje i SOS telefon Vranje, uz podršku Grada Vranja i opština Bujanovac, Trgovište i Surdulica.

Izvor: OK Radio i Koordinaciono telo