Arhiva vesti
                   

ODRŽAN PRVI SASTANAK POSEBNE RADNE GRUPE ZA INTEGRACIJU ALBANACA U DRŽAVNE INSTITUCIJE

12. April 2022.

Beograd – Posebna radna grupa za integraciju Albanaca sa teritorija  opština Preševo, Bujanovac i Medveđa u državne institucije,  konstituisana je i na prvom sastanku  se razgovaralo o planovima, zadacima i delokrugu rada ove radne grupe.

Pored predstavnika svih državnih institucija koje su učestvovale u Društvenom dijalogu na temu Zastupljenost/integracija u državne institucije, u radu ove radne grupe će učestvovati nezavisni ekspert. Budući da će ekspert biti angažavan uz finansijsku podršku Saveta Evrope i Delegacije EU u Srbiji, on će radu Posebne radne grupe pristupiti sredinom  maja meseca ove godine.

Sastanku su prisustvovali članovi –  predstavnici Službe Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa,  Ministarstava za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, građevinarstva,saobraćaja i infrastrukture, za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, te Misije OEBS u Srbiji u svojstvu posmatrača.

Sastanak je protekao u konstruktivnoj atmosferi uz uveravanje predstavnika svih državnih organa da postoji jaka politička volja za rešavanje svih zahteva u vezi sa integracijom Albanaca u državne institucije.

Posebna radna grupa je formirana u skladu sa  obavezujućim postupanjima nakon drugog Društvenog dijaloga u okviru teme - Zastupljenost/integracija u državne institucije, održanog 11. marta ove godine u Bujanovcu.

Izvor: Koordinaciono telo