Arhiva vesti
                   

OBJAVLjENI PRELIMINARNI REZULTATI STUDIJE IZVODLjIVOSTI O OTVARANjU VISOKOŠKOLSKIH USTANOVA U PREŠEVU I BUJANOVCU

18. Februar 2010.

BUJANOVAC – Predstavnici Centra za nenasilni otpor (CNO) i Centra za obrazovne politike (COP) prezentovali su juče (18. februar) u Bujanovcu  preliminarne rezultate Studije izvodljivosti za otvaranje visokoškolskih ustanova u Preševu i Bujanovcu.  Studija je rezultat višemesečnog istraživanja u okviru projekta „Reforma obrazovne politike na jugu Srbije“ koji je sistematizovao elemente obrazovnog sistema u Srbiji i sagledao iskustva iz regiona na osnovu kojih će ponuditi scenarije za buduće aktivnosti. Cilj prezentacije da se kroz otvorenu diskusiju prikupe komentari koji će biti uključeni u finalne rezultate Studije, u potpunosti je ostvaren. Svi učesnici diskusije izrazili su ogromno zadovoljstvo preliminarnim rezultatima i visokim profesionalizmom u izradi Studije.

Skup je otvorio direktor Službe Koordinacionog tela Nenad Đurđević, naglasio da je izvođenje ove Studije jedan od najvažnijih projekata u 2010. godini i dodao: „Koordinaciono telo je u saradnji sa Centrom za nenasilni otpor iniciralo izradu ove Studije jer smo shvatili da nije moguće uspešno otvoriti fakultete u Preševu i Bujanovcu ukoliko se ne istraže sve mogućnosti te da se ovaj važan posao uradi na najbolji mogući način. Koordinaciono telo i njegov predsednik, ministar Milan Marković, su finansijski, logistički i stručno pomogli izradu ove Studije i mi ostajemo posvećeni rešavanju problema obrazovanja u Preševu i Bujanovcu“. Đurđević je rekao da je pitanje obrazovanja u osnovnim i srednjim školama takođe od velike važnosti, da Korodinaciono telo  na tom polju ulaže ozbiljne napore. Podvukao je rešenost Vlade Srbije da se fakulteti u Preševu i Bujanovcu otvore, ali i naglasio da nema potrebe da se licitira rokovima.

Preliminarne rezultate Studije predstavila je dr Jana Baćević, liderka istraživačkog tima Centra za nenasilni otpor i Centra za obrazovne politike, nevladinih organizacija koje pripremaju Studiju. Ona je najavila da će finalni rezultati biti predstavljeni 3. marta u Beogradu, a u finalni nacrt Studije biće uključene studije slučaja iz Makedonije, Crne Gore i Vojvodine, kao i komentari iz diskusije vođene u Bujanovcu.

Rober Šup, iz Kancelarije Visokog predstavnika za ljudska prava i manjine Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) rekao je da Visoki predstavnik podržava rešavanje pitanja visokoškolskog obrazovanja u Preševu i Bujanovcu, da je najvažnije stvoriti dobre uslove za nastavu za sve etničke zajednice i izrazio zadovoljstvo dosadašnjim radom na Studiji naglasivši da je za OEBS čast da učestvuju u ovakvom programu.

Radmila Maslovarić, predstavnica Fonda za otvoreno društvo koje je takođe finansijski podržalo Studiju, rekla je da Fond sa velikim zadovoljstvom podržava ovakve projekte i da će sa pažnjom pratiti nastavak rada na Studiji i implementaciju preporuka.

U trosatnom razgovoru, većina komentara bile su ustvari pohvale preliminarnim rezultatima i profesionalnosti članova tima koji je radio na Studiji. 

Predsednik opštine Preševo, Ragmi Mustafa rekao je da je dokument odličan, da je vrlo profesionalno napravljen i da je sada važno sačekati i finalne rezultate. 

Predsednik opštine Bujanovac i zamenik predsednika Koordinacionog tela, Šaip Kamberi naglasio je da su preliminarni rezultati vrlo dobro predstavljeni i dodao da će nakon finalnih rezultata biti potrebno napraviti konsenzus o narednim koracima.

Narodni poslanik Riza Halimi je takođe naglasio da je ova Studija dobar korak i da je važno rešavati probleme i u osnovnom i srednjem školstvu.

Studiju su finansijski podržali Fond za otvoreno društvo, Odeljenje za međunarodni razvoj Ujedinjenog Kraljevstva, Balkanski fond za demokratiju i Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.