Arhiva vesti
                   

OBJAVLjEN NOVI KONKURS ZA DODELU BESPOVRATNIH SREDSTAVA ZA KUPOVINU SEOSKIH KUĆA SA OKUĆNICOM U 2024. GODINI

25. Januar 2024.

Ministarstvo za brigu o selu je i ove godine raspisalo Konkurs za dodelu bespovratnih sredstava za kupovinu seoskih kuća sa okućnicom i za tu namenu Vlada Republike Srbije odredila je ukupno 500.000.000,00 dinara. 

Cilj programa je smanjenje migratornih kretanja stanovništva koja dovode do depopulacije u ruralnim područjima,  motivisanje seoskog stanovništva da ostane na selu i podsticanje mladih da se vrate na selo, rešavanjem stambenog pitanja. Podnosioci prijava konkurišu zajedno sa jedinicom lokalne samouprave. Jedinica lokalne samouprave potvrćuje tačnost podataka i ispunjenost uslova. 

Zainteresovani potencijalni korisnici ovog programa treba da konkurišu zajedno sa lokalnom samoupravom i to u što kraćem roku, jer će se bespovratna sredstva odobravati po redosledu podnetih prijava.
Ukupna vrednost seoske kuće sa okućnicom, po uredbi, ne može biti veća od 1.200.000,00 dinara, a njenu tržišnu vrednost utvrđuje jedinica lokalne samouprave u saradnji sa nadležnim poreskim organom i nadležnim organom za geodetske poslove.

Subjekti koji mogu da konkurišu su pojedinci, samohrani roditelji, bračni parovi i vanbračni partneri koji ispunjavaju i druge uslove predviđene javnim konkursom. Moraju biti punoletni državljani Republike Srbije, da nemaju više od 45 godina, da nisu vlasnici nepokretnosti na teritoriji Srbije, da nisu u postupku odobravanja sredstava za kupovinu nepokretnosti. Ove i sve druge informacije mogu preuzeti na linku https://mbs.gov.rs/konkursi.php

Seoska kuća sa okućnicom treba da ispunjava osnovne uslove za život i stanovanje, da poseduje struju, vodu, kanalizaciju, kao i infrastrukturu predviđenu konkursom. Rok za podnošenje zahteva je 1. novembar 2024. godine, ali kako je već pomenuto, sredstva će se dodeljivati po redosledu podnetih prijava, do utroška budžetskih sredstava. 

Izvor: tvinfopuls.rs