Arhiva vesti
                   

NOVE PUBLIKACIJE NAMENjENE ZAPOSLENIMA U SISTEMU SOCIJALNE ZAŠTITE NA LOKALNOM NIVOU

31. Juli 2020.

Posredstvom projekta nemačko-srpske razvojne saradnje „Usluge socijalne zaštite za osetljive grupe“, koji sprovodi GIZ, objavljene su publikacije „Vodič za obezbeđenje usluga socijalne zaštite u jedinicama lokalne samouprave“ i „Palijativno zbrinjavanje – Vodič za zaposlene u socijalnoj zaštiti“.

Izdanja su namenjena zaposlenima u sistemu socijalne zaštite na lokalnom nivou, a proizvod su činjenice da su opštine i gradovi Zakonom o socijalnoj zaštiti prepoznati kao važni akteri u obezbeđivanju usluga socijalne zaštite. Istu ulogu daje im i Zakon o lokalnoj samoupravi, prema kome opština odnosno grad donosi programe razvoja, uključujući i razvoj socijalne zaštite, a u oblasti socijalne zaštite još osniva ustanove, prati i obezbeđuje njihovo funkcionisanje, donosi propise o pravima u socijalnoj zaštiti i dr.

Uloga opština i gradova u razvoju usluga sadržana je u različitim grupama aktivnosti, kao što je iniciranje planiranja, partnerstava i inovacija, ali i odgovornosti za postojanje usluga koje su u njihovoj nadležnosti i za kojima postoji potreba među građanima. Ovo znači da upravo oni, opštine i gradovi, moraju obezbediti određene usluge socijalne zaštite. Obezbediti usluge socijalne zaštite znači obezbediti: normativno-pravni osnov, finansijska sredstva i organizaciju ili više njih, koje pružaju usluge.

Preuzmite publikacije:

 Izvor: www.skgo.org i Koordinaciono telo