Arhiva vesti
                   

NARODNA KUHINjA CRVENOG KRSTA U BUJANOVCU NASTAVLjA SA RADOM

27. Januar 2017.

Bujanovac – Zbog dugotrajnog snega, leda i izuzetno niskih temperatura tokom zime, bujanovački Crveni krst, u saradnji sa Crvenim krstom Srbije, razmatra mogućnost produžetka rada Narodne kuhinje za još mesec dana.

„Programom Narodne kuhinje predviđen je njen devetomesečni rad. To je period kada korisnici kuhinje nisu u mogućnosti da obezbede povrće i druge prehrambene artikle, koji prispevaju tokom prolećnih i letnjih meseci. S obzirom na trenutnu tešku vremensku situaciju, nastojimo da, uz pomoć Crvenog krsta Srbije, stvorimo uslove da Narodna kuhinja u Bujanovcu  nastavi svoj rad i tokom  aprila ove godine,” rekao je sekretar Crvenog krsta Bujanovac Bratislav Lazarević.

On je izjavio da Kuhinja svakodnevno pripremi 1.200 toplih obroka, koji se sastoje od pola litre kuvanog jela i pola vekne hleba. Pored punkta u krugu Crvenog krsta, hrana se distribuira i u selu Veliki Trnovac, Novom Naselju i na punktu Salvatore u Bujanovcu.

„Osim deset osnovnih artikala, koje obezbeđuje Vlada Republike Srbije, mi u Crvenom krstu Bujanovac obezbeđujemo još toliko artikala, mada već devet godina ne dobijamo za to potrebna sredstva iz budžeta lokalne samouprave. Bujanovac je jedina opština u Srbiji koja finansijski ne pomaže rad narodne kuhinje,” naglasio je Lazarević.

Nisu zaboravljena ni materijalno ugožena lica u ostalim mesnim zajednicama na području opštine Bujanovac, gde nema raspodele toplog obroka iz narodne kuhinje Crvenog krsta.  

Posredstvom predsednika mesnih zajednica, socijalno ugroženim, samačkim i staračkim domaćinstvima je, krajem prošle i početkom ove godine, podeljeno 800 paketa hrane i isto toliko paketa sa higijenskim sredstvima.

Tokom poslednjih nekoliko dana, Crveni krst je slao pomoć domaćinstvima u snegom zavejanim brdsko-planinskim naseljima rubnih delova opštine Bujanovac. 

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo