Arhiva vesti
                   

NAJAVA PRVOG SAJMA INVESTICIONIH POTENCIJALA OPŠTINA PREŠEVO, BUJANOVAC I MEDVEĐA

9. April 2013.

Služba Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa 25. aprila organizuje prvi Sajam investicionih potencijala opština Preševo, Bujanovac i Medveđa. Događaj su najavili predsednik Koordinacionog tela profesor Zoran Stanković, ambasador Sjedinjenih Američkih Država Majkl Kirbi i potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić.

Sajam će okupiti privredne subjekte iz tri opštine i investitore iz zemlje i inostranstva u cilju predstavljanja privrednih mogućnosti ovog dela zemlje. Tri opštine juga Srbije predstaviće 22 firme i to po osam iz Bujanovca i Preševa i šest iz Medveđe. Predstavnicima preduzetnika iz ovih opština biće omogućeno da u direktnim razgovorima sa potencijalnim partnerima utvrde moguće vidove saradnje. 

„Ekonomska situacija u ovim opštinama  veoma je teška, a procenat nezaposlenih najveći je u Republici Srbiji“, rekao je profesor Stanković.

„Postoje ekonomski potencijali i sada je na nama da zajedno sa investitorima  iz zemlje i inostranstva pokušamo da aktiviramo i iskoristimo te mogućnosti“, dodao je Stanković. 

Predsednik Koordinacionog tela rekao je na koji način će privredni subjekti moći da se predstave potencijalnim partnerima. Pored okruglog stola na kojem će učestvovati predstavnici Ministarstva finansija i privrede, Ministarstva regionalnog razvoja i lokalne samouprave i direktorka USAID-a Suzan Fric, a biće organizovani i direktni sastanci na kojima će privrednici sa juga razgovarati sa investitorima.

Služba Koordinacionog tela je 2012. godine dala bespovratnih 40 miliona dinara privrednicima iz tri opštine, što je rezultiralo povećanjem broja novih radnih mesta. Ove godine Služba je opredelila 60 miliona dinara za subvencije privrednim subjektima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe.

„Ulaganje u ovaj deo zemlje podrazumeva i političku stabilnost. Očekujemo da ćemo u narednom periodu imati i druge aktivnosti koje će doprineti sveukupnom poboljšanju kvaliteta života svih građana koji žive na tom prostoru“, zaključio je Stanković.

Ambasador Majkl Kirbi rekao je da će Sjedinjene Američke Države nastaviti da pružaju podršku ovom delu zemlje kako bi se što bolje iskoristili njegovi potencijali, a to su kako je ambasador istakao, mladi ljudi i blizina Koridora 10.

„SAD podržava ekonomski razvoj Srbije u celini, posebno juga zemlje“, dodao je ambasador.

Sajam investicionih potencijala Služba Koordinacionog tela organizuje u saradnji sa Privrednom komorom Srbije. Ovu aktivnost podržavaju ambasada Sjedinjenih Američkih Država i Delegacija Evropske unije u Republici Srbiji.

Izvor: Služba Koordinacionog tela