Arhiva vesti
                   

NA PRODAJU 126 DRUŠTVENIH PREDUZEĆA SA JUGA SRBIJE

19. Avgust 2014.

Agencija za privatizaciju prodaje 502 preduzeća koja su do sada bila u vlasništvu države, a među njima su EI, MIN, Simpo, ŠIK Kopaonik, Jumko, Prvi maj Pirot i mnoga druga.

Kao rešenje za nekadašnje privredne gigante koji danas posluju s gubitkom, Vlada Srbije vidi privatizaciju. Pored njih raspisana je i prodaja preduzeća iz oblasti informisanja i komunikacija, a među njima su Niška televizija, RTV Vranje, Televizija Pirot, RTV Caribrod, Radio Bujanovac, Radio Leskovac, Radio Medveđa i Radio Pirot.

Privatizovaće se i sve veterinarske stanice i instituti na jugu Srbije.  

Nove vlasnike trebalo bi da dobiju i Sijarinska Banja, Institut za lečenje i rehabilitaciju Niška Banja i Specijalna bolnica Bujanovac.

Pored višegodišnjiih gubitaša kao što su MIN, EI i Jumko, na listi su i bujanovačke Heba, Bivoda, Kondiva, niška Južna Morava, Vodogradnja Vranje, Geoprojekt Grup, kao i Caričin grad Lebane.

Privatizacija je rešenje i za takozvana preduzeća u restrukturiranju, a jedno od njih je i leskovačka Nevena za koju već ima zainteresovanih kupaca.

Pisma o zainteresovanosti potencijalni investitori mogu slati do 15. septembra 2014. godine, a Agencija za privatizaciju će, nakon prikupljenih ponuda u roku od 45 dana, predložiti Ministarstvu privrede modele privatizacije za preduzeća za koja postoji interesovanje.

Obavezan rok za sprovođenje tih privatizacija, saglasno zakonu o privatizaciji, je do kraja decembra 2015. godine.

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo