Arhiva vesti
                   

NA POPIS STANOVNIŠTVA BEZ LIČNIH DOKUMENATA

26. Maj 2022.

Bujanovac – Preševo -  Beograd – Ambasador Misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu, ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, v.d. direktorke Službe Koordinacionog tela, Danijela Nenadić sa saradnicima i direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević, razgovarali su sa predsednicima opština Preševo i Bujanovac kao i sa predstavnicima Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine o popisu stanovništva koji će biti sproveden  u oktobru ove godine.

Šef Misije OEBS u Srbiji, Jan Bratu, izrazio je uverenje da će se sve uključene strane maksimalno zalagati da predstojeći popis bude organizovan dobro te da mora biti razumevanja i poverenja među sagovornicima.

„Popis stanovništva  će biti potpuno u skladu sa svim evropskim standardima i mislim da neće biti razloga za bojkot od strane albanske zajednice, rekao je ambasador Bratu.

Bratu  je dodao da je ostalo da se pruže odgovori na pojedina pitanja i ispune detalji koje će zahtevati albanska zajednica, a kako će izgledati popis objasnio je slikovito.

„Za popis neće biti potrebna dokumenta. Tako da će neko moći da kaže: Moj sin Špetim trenutno ne živi ovde, već u Nemačkoj. Pa će Špetim biti registrovan kao stanovnik Bujanovca ili bilo kog drugog mesta, ali nije rezident“, objasnio je Bratu.

Kako je kazao ambasador, članovi porodica pa čak i komšije,  moći će da popisivačima daju informacije o drugim članovima porodice koji u tom trenutku nisu kod kuće, tako da će i oni biti popisani.

Da je ovakav način popisivanja po evropskim standardima potvrdila je ministarka Čomić.

Ona je naglasila da ovaj sastanak pokazuje da se neće raditi ništa bez Albanaca za stolom kada je reč o temama koja se tiču ove zajednice, a jedna od njih je i popis.

„Nećemo nalaziti rešenja za popis Albanaca u Srbiji bez predloga predstavnika albanske manjine i neće se planirati budućnost ovog dela Srbije bez predloga Albanaca. To je naš cilj i želimo da obezbedimo osećanje kod Albanaca da je dobro izaći na popis, da je to proces koji nadgleda, kontroliše i finansira Evropska unija i da je popis u interesu albanske zajednice, ali i Srbije u celini“, rekla je ministarka.

Govoreći o pitanjima i detaljima, na koje je tražio odgovor od Čomić i Kovačevića,  Arifi je apostrofirao popisnu komisiju na nivou lokalne samouprave, instruktore, popisivače, da li će formular biti dvojezičan.

Naglasio je da je dobio obećanje i garancije da će odgovore dobiti za nekoliko dana.

„Mogu da kažem da je aktuelni Zakon o popisu stanovništva u odnosu na prethodni dosta unapređen u pravcu evropskih standarda. Imamo garancije i ambasadora i ministarke, ali videćemo kad dobijemo odgovor“,  rekao je Arifi.

Sastanci su protekli u konstruktivnoj atmosferi, na zadovoljstvo svih uključenih strana.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo