Arhiva vesti
                   

MLADI ALBANCI UČE SRPSKI, MLADI SRBI ALBANSKI JEZIK

4. Oktobar 2019.

Bujanovac – Dvadesetak mladih Albanaca iz Bujanovca i okoline, mahom srednjoškolaca, započelo je sa vannastavnim učenjem srpskog jezika, uporedo sa sugrađanima iz srpske zajednice koji uče albanski.

I za Srbe koji žele da uče albanski i Albance srpski jezik, Misija OEBS-a u Bujanovcu organizovala je besplatne tromesečne kurseve kroz koje će polaznici steći osnovne jezičke veštine u poznavanju oba jezika, što će im omogućti lakšu komunikaciju i prevazilaženje jezičkih barijera.

Kursevi srpskog jezika su se organizovali i prethodnih godina, dok je učenje albanskog novina koju OEBS nudi po drugi put, nakon ciklusa završenog letos, i kako kažu, sve je više zainteresovanih, različitih starosnih kategorija i profesija.

Želju mladih iz albanske zajednice da bolje nauče srpski jezik pozdravio je predsednik Nacionalnog saveta Albanaca (NSA), Ragmi Mustafa, koji je i prisustvovao početku ovih aktivnosti.

„Vodeći se izrekom “Koliko jezika znaš toliko si bogat” svakako da pozdravljam što mladi Albanci imaju priliku da unaprede svoje znanje srpskog jezika, a mladi Srbi steknu osnovu u poznavanju albanskog. To su jezici naših zajednica, ako znaju i jedan i drugi lakše će komunicirati, što znači i međusobno razumevanje, u svakom pogledu“, rekao je Mustafa.

Jedna od polaznica kursa, Ljendina Hiseni, učenica druge godine Srednje škole “Sezai Suroi” u Bujanovcu, rekla je da ima velliku želju da bolje savlada srpski jezik.

„Mi naravno učimo srpski jezik u školi, međutim ono što naučimo na času kao da nije dovoljno za svakodnevnu komunikaciju. Ovde sam zato što želim da se sporazumevam lakše i bolje, to mi je velika želja“, rekla je Ljendina.

Albance srpskom jeziku uči profesorka u školi “Sezai Suroi”, Jelena Ranđelović, dok njen kolega iz škole, profesor Hisen Saćipi, podučava srpske polaznike kursa.

Izvor: Bujanovačke i Koordinaciono telo