Arhiva vesti
                   

MLADI ALBANCI I SRBI ŽELE ALBANSKO-SRPSKI REČNIK

18. Februar 2010.

Srednjoškolci Albanci i Srbi žele  da naprave albansko-srpski rečnik koji bi im olakšao svakodnevnu komunikaciju. Ovo je jedan od zaključaka radionice o kulturnim potrebama mladih koju je u Preševu organizovao Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije. Mladi Albanci i Srbi saglasni su da je organizovanje kursa ubrzanog učenja srpskog i albanskog jezika dobra ideja i  smatraju da bi veliki broj njihovih vršnjaka i mladih u Preševu bio zainteresovan za ovaj kurs.

Pored toga mladi Albanci, Srbi i Romi u Preševu imaju ideje za zajedničke projekte ali im je potrebna podrška odraslih u obezbeđivanju finansija i  drugih uslova.  Psiholog u srednjoj stručnoj školi  Sami Salihu rekao je da u Preševu ima mladih talentovanih ljudi iz svih zajednica koji zajedno žele da se bave sportom, kulturom ili muzikom, ali da je potrebno da im odrasli pomognu u tome.

Šef kancelarije Koordinacionog tela u Preševu Branko Delibašić učestvujući u radionici rekao je da je koordinaciono telo predvidelo značajna sredstva za podršku aktivnosti mladih u Preševu, Bujanovcu i Medveđi. On je podsetio da će konkursi za ovakve i slične projekte biti raspisivani dva puta godišnje i da bi neke od ideja koje su se čule tokom radionice mogle da budu pretočene u projete kojima bi se konkurisalo za sredstva Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Radionica u Preševu organizovana je u okviru projekta "Promovisanje kulturnih potreba i duha tolerancije među mladima i decom u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa" koji podržava Koordinaciono telo za jug Srbije a realizuje Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije.