Arhiva vesti
                   

MISIJA OEBS U SRBIJI ZADOVOLjNA DOGOVORENIM NA DRUŠTVENOM DIJALOGU

23. Novembar 2021.

Beograd - Misija OEBS-a u Srbiji saopštila je da pohvaljuje napredak koji su predstavnici vlade Srbije i Saveta albanske nacionalne manjine postigli po pitanju udžbenika na albanskom jeziku.

Prvi potpredsednik vlade i ministar prosvete Branko Ružić izjavio je prošle nedelje da je na sastanku sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca u Bujanovcu rešeno pitanje udžbenika na albanskom jeziku, a Misija OEBS pohvalila je pozitivan stav svih strana, navodeći Savet albanske nacionalne manjine, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i socijalni dijalog, te Ministarstva prosvete i Koordinaciono tela za Preševo, Bujanovac i Medveđu. Oni se, navode u Misiji, angažuju na konstruktivnom dijalogu za pronalaženje daljih praktičnih rešenja za pitanje udžbenika i druga probleme vezane za obrazovanje.

Inače, OEBS već niz godina kroz konsultacije, pomaže predstavnicima vlasti u Srbiji i albanskoj zajednici u tri opštine na jugu Srbije da se dogovore o tome kako najbolje iskoristiti raspoloživi pravni i institucionalni okvir za obezbeđivanje većeg broja udžbenika na albanskom jeziku.

"Nedavno smo bili angažovani sa svim stranama na ponovnom osnaživanju Plana od sedam tačaka uz podršku Misije iz 2013. godine, u kojem se vlada obavezala da će poboljšati položaj albanske zajednice na jugu Srbije u pogledu pitanja zastupljenosti u državnim institucijama, pristupu obrazovanju, zdravstvu i ekonomskom razvoju regiona", navodi se u saopštenju Misije OEBS u Srbiji.

Izvor: Rtv.rs, Koordinaciono telo