Arhiva vesti
                   

KURS O NEDISKRIMINACIJI I RADU SA OSETLjIVIM GRUPAMA ZA KOORDINATORE KANCELARIJA ZA MLADE I PREDSTAVNIKE ORGANIZACIJA CIVILNOG DRUŠTVA

21. Septembar 2015.

Beograd - Misija OEBS u Srbiji i Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije, uz stručnu podršku Beogradskog centra za ljudska prava, organizuju kurs za lokalne koordinatore Kancelarija za mlade i predstavnike nevladinih organizacija na temu „Rad sa osetljivim grupama mladih i principi nediskriminacije“.

 Do sada je ovaj kurs pohađalo preko 160 koordinatora Kancelarija za mlade, njihovih saradnika, kao i prestavnika nevladinih organizacija.

Kurs je organizovan kao četvorodnevni program i predstavlja pokušaj sveobuhvatnog pokrivanja oblasti nediskriminacije i rada sa osetljivim grupama.

Polaznici koji završe kurs dobiće diplome. Sadržaj kursa je u skladu sa Smernicama za standrade rada Kancelarija za mlade i obuhvata sledeće teme:

Opšta znanja o principima nedriskriminacije, inkluzivnosti i osetljivim grupama; Osetljive grupe (na primer – pripadnici nacionalnih zajednica, žene, osobe s invaliditetom, izbeglice i raseljena lica, mladi ulice); Terminologija, njihov položaj i mogućnosti za poboljšanje položaja; Kako senzibilisati okolinu za probleme mladih iz osetljivih grupa;  Uključivanje principa nediskriminacije i inkluzivnosti u rad Kancelarija za mlade, projekte i inicijative i afirmativne akcije;  Reakcije u slučajevima diskriminacije na lokalnom nivou i saveti kome se obratiti; Reakcije u slučajevima diskriminacije (modeli i načini, besplatna pravna pomoć u opštinama, NVO i fakultetima, postupci pred nezavisnim institucijama i sudska zaštita); Poverenica za zaštitu ravnopravnosti - najčešći slučajevi pred ovim nezavisnim telom;  Uvođenje principa nediskriminacije u rad kancelarija za mlade, strateška dokumenta i lokalne akcione planove; Panel diskusija sa organizacijama koje imaju primere dobre prakse projekata sa inkluzivnom komponentom;  Senzibilizacija lokalne zajednice za pitanja osetljivih grupa kroz korišćenje različitih metoda, kao što su to predavanja, radionice, panel-diskusije, video materijal, uz učešće profesora i stručnih saradnika iz nevladinih organizacija i institucija koje u svom radu promovišu ideju ljudskih prava ili rade sa osetljivim grupama.

Koordinatori i predstavnici nevladinih organizacija će imati priliku da sveobuhvatno sagledaju ovu oblast ali i da čuju konkretna rešenja, razmene ideje i eventualno razmisle o zajedničkim akcijama Kancelarija za mlade i nevladinih organizacija na lokalnom nivou.

Kurs se održava od 6. do 9. oktobra 2015. godine u Beogradu. Obaveštenje o mestu održavanja, zajedno sa programom, će učesnicima biti naknadno dostavljeno.

Prijavljivanje za učešće na kursu traje do 28. septembra 2015. godine.

Troškove prevoza, obuke, materijala, smeštaja i obroka snosi Misija OEBS u Srbiji.

Potrebno je da zainteresovani za učešće na ovom kursu dostave ime i prezime, organizaciju/Kancelariju za mlade ispred koje se prijavljuju, grad/opštinu iz koje dolaze i visinu putnih troškova. Prilikom odabira prednost će imati one Kancelarije za mlade i organizacije civilnog društva čiji predstavnici nisu prošli ovaj obrazovni kurs.

Za sva dodatna pitanja obratite se Neveni Nikolić, koordinatorki ovog kursa iz Beogradskog centra za ljudska prava - nikolic@bgcentar.org.rs ili putem telefona 0648246513.

Izvor: Krovna organizacija mladih Srbije i Koordinaciono telo