Arhiva vesti
                   

KULTURA STANUJE I U MALIM OPŠTINAMA

22. Oktobar 2020.

Medveđa - Kulturni centar Medveđa ima za cilj da promoviše kulturu ovog kraja, ali i da podigne svest meštana o umetničkoj muzici i umetnosti uopšte, prateći savremene tokove kulturnih metropola.

Kako bi to postigli, potrebno je da stalno organizuju kulturne manifestacije, smatra direktor Kulturnog centra Nebojša Jakšić. On misli i da u podizanju svesti o kulturi veliku ulogu igraju porodica i škola.

Međutim, nije lako sprovesti u delo sve zamisli koje ima ova ustanova kulture zbog  budžeta kojim raspolaže na godišnjem nivou.

Kulturni centar u Medveđi postoji već tri godine, a zvanično su krenuli sa radom juna 2017. godine u jednoj kancelariji.

Tri godine kasnije imaju univerzalnu dvoranu koja predstavlja bioskopsku i pozorišnu salu, dečiju i večernju scenu i galeriju u holu.

U istom objektu nalazi se i lokalna Biblioteka, lokalni Radio, Turistička organizacija opštine, Zaštitnik građana, JKP „Obnova”.

„ Kada smo krenuli sa radom nismo imali zvanični budžet nego smo rebalansom dobili neki privremeni budžet do kraja godine, a zatim smo 2018. godine počeli sa novim usvojenim budžetom na Skupštini opštine”, objašnjava direktor ove ustanove.

Tu godinu izdvajaju kao najuspešniju jer su imali najviše manifestacija, od Međunarodnog festivala folklora, Festivala guslara Srbije, šest koncerata umetničke muzike, pozorišnu predstavu, a te godine odobreno im je i pet projekata od Ministarstva kulture.

Iste godine bili su i organizatori, suorganizatori ili domaćini mnogobrojnim kultrnim događajima i manifestacijama. Smenjivale su se pozorišne predstave, festivali, koncerti, izložbe i tribine.

Međutim, budžet koji sada imaju ne može da pokrije organizovanje takvih događaja.

„Imamo smanjeni budžet i ograničeni smo merama ove godine.  Imali smo 16 miliona dinara, pa su nam skinuli na 13 miliona, ali od te sume nam za programske aktivnosti ostaje 200 hiljada dinara i mi sa tim novcem ne možemo ništa”, ističe direktor i dodaje da iz svog budžeta plaćaju struju za sve „stanare” objekta.

Još jedan problem na koji nailaze je nedostatak publike, odnosno mali broj posetilaca svih tih manifestacija.

Direktor kaže da treba da imaju veću podršku lokalne samouprave, koja, takođe, treba da se nađe među publikom.

Izvor: Jugmedia i Koordinaciono telo