Arhiva vesti
                   

KOLIKO SU PROŠLE GODINE KOŠTALI NAPADA PASA LUTALICA?

8. Februar 2016.

Bujanovac – „U 160 opština i gradova u Srbiji u 2015. godini isplaćeno je ukupno 8,2 miliona evra odštete građanima koji su tužili zbog ujeda pasa lutalica, što je u proseku po oko šest miliona dinara po lokalnoj samoupravi,“ izjavio je direktor Veterinarske stanice u Bujanovcu i samostalni odbornik u Skupštini opštine Bujanovac Miodrag Milković.

Milković je na sednici Skupštine opštine rekao da su lokalne samouprave prošle godine isplaćivale različite sume iz budžeta zbog ujeda pasa lutalica.

Prema njegovim rečima, te sume su se kretale od milion dinara, koliko je opština Bujanovac isplatila prošle godine za te namene, do 70 miliona koje je Niš morao da isplati iz budžeta po tužbama građana.

„Srbija je usvojila Zakon o dobrobiti životinja po evropskom modelu, ali finansijska sredstava za njegovo sprovođenje ne postoje. Nije moguće utvrditi tačan broj lutalica u Bujanovcu jer nam napuštene pse dovoze iz Kraljeva, Kruševca, Niša i Vranja što je i dokazano kada je na licu mesta uhvaćen kamion pun lutalica", rekao je Milković.

Milković je na pitanje odbornika da li je moguće smanjiti izdatke iz budžeta po tužbama zbog ujeda pasa lutalica odgovorio da Veterinarska stanica u Bujanovcu, sa kojom je lokalna samouprava sklopila ugovor, mesečno steriliše, vakciniše i čipuje po 40 pasa lutalica, koje posle toga vraća na mesto boravka.

Dodao je i da je to jedini način za smanjenje njihovog broja.

Izvor: Tanjug, Beta i Koordinaciono telo