Arhiva vesti
                   

IZVOĐENjE MUZIČKE BAJKE “PEĆA I VUK” U BUJANOVCU I MEDVEĐI

1. Jun 2009.

Predstava „Peća i vuk“, u izvođenju Duvačkog kvinteta Beogradske filharmonije u saradnji sa glumcem/naratorom nastupaće 11. juna 2009. godine, u organizaciji Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije, u Domu kulture u Bujanovcu u 10:00 časova i u Domu kulture u Medveđi u 16:00 časova.

“Peća i vuk” je muzička bajka koja je upoznala generacije dece sa svetom klasične muzike. Muziku i tekst bajke napisao je ruski kompozitor Sergej Prokofjev. Prokofjev je napisao ovo delo sa ciljem da razvija muzički ukus kod dece još od malih nogu. Kompozicija je napisana za samo četiri dana, prvi put izvedena 1936. i predstavlja najpopularnije i najizovođenije delo ovog kompozitora.

Poseban aranžman ove klasične bajke upoznaje decu sa duvačkim instrumentima i koristi: flautu, obou, klarinet, fagot i hornu. Svaki od instrumenata kvinteta predstavlja po jedan lik iz bajke (Peću, pticu, mačku, dedu, patku, vuka, lovce). Raznolike mogućnosti svakog instrumenta su istaknute, a kvintet demonstrira ne samo kako ovi instrumenti zvuče zajedno, već i šta svaki od njih čini jedinstvenim.
Predstava traje 50 minuta, a ciljna publika su deca uzrasta osnovne škole, kao i porodice.

Duvački kvintet Beogradske filharmonije osnovalo je 2005. pet eminentnih solista, duvača ovog orkestra. Od tada ova grupa mladih, energičnih svirača donosi raznovrstan kvintetski repertoar publici širom regiona. Inventivni programi koje ovaj Kvintet nudi za cilj imaju da povedu slušaoce na istorijsko i muzičko putovanje.

U protekloj godini Duvački kvintet Beogradske filharmonije učestvovao je na nekoliko muzičkih festivala, na Međunarodnoj Tribini kompozitora u Beogradu i održao brojne koncerte i kurseve u regionu. Kvitet je takođe nastupio u Parizu učestvujući na proslavi Međunarodnog dana muzike.