Arhiva vesti
                   

IZ SELA GAZDARE MLADI NE ODLAZE

29. Avgust 2018.

Medveđa – Selo Gazdare je po broju stanovnika, a ima ih oko 500, najveće u opštini Medveđa. Odatle mladi ne odlaze.U selu živi nekoliko porodica sa više od četvoro dece. U Gazdaru, koje ima uređenu infrastrukturu, je počela izgradnja nove crkve, a u planu je i osnivanje zadruge.

Selo Gazdare, u kome ima 400 kuća, se nalazi na pola puta od Medveđe do rudnika „ Lece".

Novu, lepu školu pohađa 13 đaka. Od septembra će u nju krenuti i dva prvaka. Naredne godine biće ih pet. Od rada na njivi i flotaciji rudnika zlata, olova i cinka, kažu, može dobro da se živi.

„Imamo sve uslove za život. Samo da se radi. Ko radi može da zaradi“, kaže Golubica Marinković iz Gazdara.

Pored Jablanice podižu malinjake. Na brdima su zasadi šljiva, jabuka i krušaka. Sve je prerodilo. Gazdare je nekada imalo najveću zadrugu u Gornjoj Jablanici. Posle tri decenije, Zadružni dom će biti potpuno obnovljen.

„Da uz pomoć opštine formiramo mini-zadruge i da u selu imamo svoju mini-hladnjaču”, kazao je predsednik Saveta Mesne zajednice Gazdare Nebojša Kovinić.

U blizini Gazdara su i dve banje., što je idealno za razvoj turizma. 

 „Radimo puno i na zapošljavanju mladih ljudi preko javnih radova i stručne prakse. Na pragu smo otvaranja dve fabrike“, kaže predsednik opštine Medveđa Nebojša Arsić.

Boljitka ima. Vidi se to i oseća u Gazdaru, iz kojeg mladi ne odlaze, a sve više je i onih koji se vraćaju svojim korenima.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo