Arhiva vesti
                   

ITERVJU ZORANA STANKOVIĆA DAT „POLITICI“ 29. NOVEMBRA 2020. GODINE

30. Novembar 2020.

Beograd - Bez obzira na to što politički lideri Albanaca nisu hteli da nastave razgovore o planu u sedam tačaka, mi i dalje rešavamo pitanja važna za građane ove tri opštine, navodi predsednik Koordinacionog tela Zoran Stanković.

Osim redovnog budžeta, opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa svake godine od države Srbije dobijaju i dodatnu finansijsku pomoć za redovno funkcionisanje u ukupnom iznosu od oko dva miliona evra koja se raspoređuje proporcionalno na ove tri lokalne samouprave. Na tu činjenicu za „Politiku“ ukazuje predsednik Koordinacionog tela prof. dr Zoran Stanković, govoreći o izdvajanjima države za razvoj tih multietničkih sredina, u kojima deo stanovništva čine Albanci.

Uprkos tome, lokalne albanske partije u Bujanovcu nakon letošnjih izbora prekinule su dosadašnju praksu  da ovom opštinom upravljaju zajednički sa predstavnicima Srba i formirale su jednonacionalnu vlast. Potom su proglasile ministra spoljnih poslova Albanije Genta Cakaja za počasnog građanina ovog grada, istovremeno smenivši preostalu dvojicu direktora iz redova Srba sa čela sportskog centra i biblioteke. Stanković ovakve odluke karakteriše kao provokaciju koja ne doprinosi boljitku jedne multietničke sredine i naglašava da ako su odluke zasnovane na zakonu, država će ih poštovati, u suprotnom zna se.

„Tolerancija i strpljivost nisu obaveza samo jedne strane, tj. države, i politički lideri imaju odgovornost za   svoje postupke. Mislim da se od nas očekuje da budemo razumni i strpljivi u svim situacijama, čak i kada se to ne može objasniti racionalno, a sve u interesu države koja je u obavezi da svim građanima obezbedi prevashodno mir, slobodu, vladavinu prava, bez obzira na versku i nacionalnu pripadnost. To je naša misija i može se trajno uspostaviti samo zajedničkim delovanjem ljudi koji imaju slične ili iste težnje. Svestan sam, kada govorimo o te tri opštine, da  je to teška, ali po meni ostvariva misija, bez obzira na različitosti, želje i namere“, poručuje Stanković.

Uverava da su zahtevi građana i političkih lidera iz Preševa, Bujanovca i Medveđe i rešavanje njihovih problema svakodnevna tema u radu državnih organa.

„Nekada su ti zahtevi opravdani, a nekada provokativni i neprihvatljivi. Najuticajniji lideri Albanaca godinama se bave politikom i vođenjem lokalne samouprave u Bujanovcu, Preševu i Medveđi. Za sve to vreme su blisko sarađivali i sarađuju s državnim organima, učestvovali su i učestvuju u donošenju zakona u Skupštini Srbije, ostvaruju prava iz radnog odnosa i sva druga prava koja im po zakonu pripadaju“, naglašava predsednik Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu.

„Formiranjem jednonacionalne vlasti nismo bili iznenađeni, znali smo da će do toga doći, ali smo pštovali važeći zakon koji kaže da lokalne samouprave imaju pravo na  autonomiju, a to znači da same odlučuju“, dodaje Stanković.

„U našoj sredini bilo je velikih aplauza i podrške, pored ostalog, i iznetim stavovima da su Albanci u našoj zemlji diskriminisani! To je zaista nešto o čemu ne mogu da diskutujem ako su Albanci ti koji isključivo čine lokalnu vlast u Preševu i Bujanovcu, školuju se i informišu na marernjem jeziku, imaju tri poslanika u Skupštini Srbije, čine više od 50 odsto policijskog sastava u Preševu, primaju plate i penzije kao svi građani Srbije, ako imaju potpunu slobodu kretanja, veroispovesti i mnogo toga drugog“, poručuje Stanković.  

Podseća i da su jedan od vidova pomoći koje država obezbeđuje za Preševo, Bujanovaac i Medveđu dodatna finansijska sredstva za infrastruktrurne projekte o kojima opštine samostalno dlučuju.

„Kada je 2013, na Vladi Srbije usvojen plan za rešavanje problema Albanaca u sedam tačaka koje su politički lideri Albanaca iz tri opštine apostrofirali kao najvažnije, došlo je do prekida razgovora od strane Albanaca, zato što u predloženom zakonu o teritorijalnom rasporedu sudova i tužilaštva nije prihvaćen njihov predlog, iako im je od strane predstavnika Ministarstva pravde obećano da će u sledećoj godini njihov zahtev biti razmatran i na osnovu iskazanih potrebaa i prihvaćen. Ipak nije namera da isterujemo pravdu već je poenta da krenemo dalje u rešavanje. Istini za volju i bez obzira na to što politički lideri nisu više hteli da sednu za sto da se formalno nastave ti razgovori, mi smo nastavili  da rešavamo pitanja važna za građane ove tri opštine“, poručuje Stanković.

Ističe da je stav KT-a jasan i da svaki građanin ima svoja prava, ali i  da je obavezaan da poštuje ustav i zakone ove zemlje, kao i usvojene konvencije o pravima nacionalnih manjina.  

„Verujem da će jednom doći vreme da pričamo i mislimo unapred, a ne stalno unazad. Na nama je s jedne strane da damo sve od sebe da nađemo pravi put za sve koji žive na tom prostoru.Taj zadatak je vrlo težak, jer je uvek neko nezadovoljan, ali bitno je da imamo planove i jasno postavljen cilj. Međutim, neozbiljno je očekivati da se takav odnos može zasnivati na listi želja koju bi po svaku cenu trebalo ispuniti. Saradnja nije jednosmerna ulica. Dobra volja sa naše strane je tu, program postoji, projekti. Razumem da je brzina rešavanja sporija od očekivane, ali se stvari pomeraju i rešavaju. Nije namera da se utrkujemo ko je šta i kada rekao i uradio, želim da verujem da smo na tom zadatku, a to je poboljšanje uslova života i rada stanovnika tih opština i naravno očuvanje mira“, zaključuje Stanković.

Za đačke stipendije 16.200.200 dinara u prošloj školskoj godini

U izdvajanja države Srbije za potrebe žitelja Preševa, Bujanovca i Medveđe, spadaju i učeničke stipendije, a u Koordinacionom telu ističu da od 2009. godine za ovu svrhu obezbeđuju 6.000 dinara po đaku. Tako je za školsku 2019-2020 godinu stipendije dobilo 300 učenika, u ukupnom iznosu od 16.200.000 dinara. Uz to, stipendirano je i pet generacija studenata, tačnije njih 68 koji su upisali fakultete u Novom Sadu. Iznos stipendija je 45.000 dinara. U toku je izrada studije koja će pokazati koje su želje mladih za studiranjem, kao i potrebe tog kraja, a mi planiramo da u narednom periodu dodelimo 10 stipendija za državne fakultete i visoke strukovne škole na teritoriji Republike Srbije.

„Posebno bih istakao dve studentkinje, Albanke koje su na završnim godinama medicinskog fakulteta u Novom Sadu sa prosekom ocena 9,70 i 9,50. Njih dve nisu imale jezičke prepreke jer su prošle kurs srpskog kao nematernjeg jezika koji finansira Koordinaciono telo uz pomoć britanske ambasade. Zato nastavljamo da sprovodimo učenje srpskog kao nematernjeg jezika, jer bez osnovnog znanja srpskog, nije moguća integracija na kojoj Koordinaciono telo stalno insistira“, poručuje Zoran Stanković.

Besplatan prevoz učenika i školski pribor na poklon   

Na inicijativu direktorke škole „Sveti Sava“ u Bujanovcu, Koordinaciono telo je izdvojilo novac da se pokriju troškovi prevoza za đake, odnosno za ukupno 1.562 učenika u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa i za tu namenu dato je u 2019. godini devet miliona dinara.

„Takođe, već pet godina zaredom radimo na projektu „Naš grad, naše škole“ i deca su bila u Švajcarskoj. Posebno sam ponosan na događaj koji su deca iz Bujanovca i Preševa priredila za decu iz Centra za zaštitu odojčadi, dece i omladine. Sve se dešavalo u centru dva dana uoči Nove godine. Deca iz Preševa i Bujanovca su obradila tri bajke i govorili su na albanskom i srpskom. Mi smo deci iz centra obezbedili paketiće za Novu godinu, koje su im deca iz Preševa i Bujanovca  delila“, navode u Koordinacionom telu.

Dodaju i da svake godine nastoje da pomognu najugroženijima kojima isplaćuju jednokratnu pomoć, a iznos zavisi od broja korisnika kojima je neophodna. Prošle godine pomoć je dobilo 486 lica u tri opštine. Počev od 2009. godine, đaci prvaci svakog prvog septembra dobijaju na poklon školski pribor i rančeve. Za tu namenu izdvojeno je smo prošle godine 2.868.000 dinara.

Pomoć privrednicima i zapošljavanje zdravstvenih radnika  

Ove godine, kao i prethodnih osam, izuzev 2018, Koordinaciono telo je realizovalo konkurs za dodelu bespovratnih sredstava malim i srednjim preduzećima iz Preševa, Bujanovca i Medveđe. Za ovu godinu je dodeljeno 30 miliona dinara raspoređenih na 13 preduzeća, koja su zadovoljila uslove konkursa. Jedan od uslova za dobitnike bespovratnih sredstava je da u svojoj firmi zaposle minimum dva radnika, što je bio zahtev i na svim prethodnim konkursima.       

„Za bespovratna sredstva malim i srednjim preduzećima za protekli period od osam godina dodeljeno je više od 300 miliona dinara i zaposleno gotovo isto toliko ljudi“, navode u KT-u.

Veoma važno je, kako dodaju, i da je u vreme od početka pandemije virusa korona, prema potrebama Domova zdravlja, zaposlen 21 zdravstveni radnik u Bujanovcu i 25 zdravstvehih radnika i jedan portir u Preševu. U prethodnom periodu  Koordinaciono telo je obezbedilo i funkcionisanje Vanbolničkog porodilišta u Preševu i pomoglo izgradnju zgrade odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu. Kancelarije KT-a u Preševu i Bujanovcu pomažu građanima u procesu priznavanja diploma.

Izvor: Politika i Koordinaciono telo

 

homescontents