Arhiva vesti
                   

GDE JE TVOJ PRAG ODGOVORNOSTI?

26. Septembar 2013.

Leskovac - U cilju podizanja svesti javnosti  o značaju zaštite životne sredine, nizom aktivnosti u 25 opština na jugu i jugozapadu Srbije, koje uključuju i opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, do kraja ove godine će  biti sprovedena kampanja „Gde je tvoj prag odgovornosti?“.

Među najvećim ekološkim problemima koji tište stanovnike ovih opština izdvajaju se odlaganje otpada, nemogućnost recikliranja i  zagađenje reka. Ova kampanja ima za cilj podizanje svesti građana o značaju životne sredine i važnosti recikliranja i energetske efikasnosti.

Tokom kampanje, narednih meseci će biti organizovane akcije čišćenja i sakupljanja komunalnog otpada i ulična dešavanja u kojima se očekuje veliki odziv građana, kao i niz radionica i obuka, kako bi se stanovnici odabranih opština podstakli da stvaraju ambijent u kojem je zaštita životne sredine jedan od razvojnih prioriteta svake lokalne zajednice. Radne akcije su namenjene opštoj populaciji, i biće organizovane u Vranju i Prijepolju.  Uličnim performansima su obuhva‘eni Novi Pazar, Kuršumlija, Bujanovac i Leskovac. Performans u Leskovcu biće održan sredinom oktobra i njime ćemo označiti početak kampanje u ovom gradu, rekao je Tihomir Velikanac iz organizacije Generator.

Uz finansijsku pomoć Evropske unije i Vlade Švajcarske, kampanja se sprovodi preko Programa evropskog partnerstva sa opštinama – EU PROGRES, u saradnji sa konsultantskom agencijom Executive Group i  udruženjemgrađana Generator iz Vranja.

Izvor: Jugpres