Arhiva vesti
                   

DONACIJE I SOPSTVENI BIZNIZ SMANjUJU NEZAPOSLENOST U JUŽNOJ SRBIJI

3. April 2017.

Bujanovac, Preševo, Medveđa - Broj mladih bez posla je za godinu dana smanjen za 23.000. Najveći procenat nezaposlenih mladih je i dalje na jugu Srbije i on iznosi 34 odsto. Međutim, taj broj se postepeno smanjuje dolaskom velikih kompanija i razvojem malog biznisa. Mladi imaju ideje, ali im najveći problem novac.

U Bujanovcu, koji ima 43.000 stanovnika, bez posla je skoro šest hiljada ljudi. Od njih, skoro svaki četvrti je mlađi od 30 godina.

Da pokrene sopstveni biznis, izradu košnica, odlučio se Stefan Manasijević. On je konkurisao kod programa Evropski Progres i Vlade Švajcarske i dobio donaciju od 10.000 evra.

„Najveći problem mi je predstavljao novac. Ideju, i to dobru i razrađenu, sam imao. Za plasman se ne brinem jer je pčelarstvo u usponu", kaže  Stefan Manasijević.

Opština Bujanovac je iz budžeta za pokretanje biznisa izdvojila deset miliona dinara. Projekta i ideja ima, ali ne i dovoljno novca.  Postoji još jedan problem, koji je očigledan u praksi.

„Smatram da bi manja stopa oporezivnja doprinela da mladi stvarno budu uspešni. Prema statistici, prve dve godine oni funkcionišu, dok je treća godina rizična. Tada se ili gase ili im treba podsticaj", kaže Fazila Azemović iz Kancelarije za lokalni ekonomski razvoj u Bujanovcu.

„Odluka za pokretanje biznisa jeste teška,” kaže i Danijela Novković, koja je  novcem iz donacije u Vranju kupila  hladnjaču za maline i obezbedila nastavak poslovanja porodične firme.

„Pored novca, najvažnije za pokretanje biznisa je obezbeđivanje mentorstva. Iako imamo dosta obrazovanih mladih, nedosataje im radno isustvo koje se tiče u praksi.To trebalo raditi na fakultetima, da bi mladi imali dosta prakse koja bi im kasnije koristila u poslu", kaže Danijela.

Nadležni kažu da država ove probleme ima u vidu. Postepeno se uvodi dualno obrazovanje, organizuju se obuke za pokrtanje biznisa i prekvalifikacije.

„Mi im pomažemo u pisanju biznis plana, vođenju posla i dajemo im subvencije, a nakon toga sporovodimo neku vrstu mentoringa, pratimo njihov rad  nakon osnivanja biznisa, da bi se što duže održali u njemu", kaže Zoran Marinković, direktor Nacionalne službe za zapošljavanje.

Najvažnije je da se mladi na jugu Srbije tu i zadrže, u čemu je, pored pokretanja malog biznisa, presudan i dolazak velikih kompanija.

„Veliki broj investitora u poslednje vreme zapošljava mlade ljude na području juga Srbije, zbog geografske povoljnosti i blizine Koridora 10, tako da taj kraj više nije u nepovoljnijem položaju u odnosu na neke druge karejeve", kaže Marinković.

U praksi je najbolji recept za smanjivanje nazposlenosti mladih  kada oni uzmu stvar i svoje ruke i kada sami pronađu sredstva za finsiranje, što iz evropskih, što iz fondova države. Naravno podrška države u izgardnji infastrukture i saobraćajnica je  veliki plus.

Izvor: RTS i Koordinaciono telo