Arhiva vesti
                   

DOBAR DUVAN U VRANjSKOJ REGIJI

15. Septembar 2011.

Bujanovac  - Stručnjaci smatraju da će ove sezone duvan na bujanovačkom području  biti dobar. Procenjuje se da će se ubrati oko 300 tona duvana. Najviše duvana će biti u ataru Velikog Trnovca, ali i u još nekoliko sela poznatih po toj industrijskoj biljci.

U bujanovačkom kraju se ove godine najviše gajio orijentalni duvan „prilep”, dok je znatno smanjena proizvodnja nekad dominantne orijentalne sorte „jaka”. Duvan će početi da se otkupljuje narednog meseca, a njegov otkup će trajati do novembra. Cene duvana utvrđuju se prilikom ugovaranja, a proizvođači mogu da računaju na isplatu odmah po predaji roda. Očekuje se da će bujanovačka samouprava, kao i prethodnih nekoliko godina, osigurati opštinske premije bujanovačkim duvandžijama, koji bi trebalo da ih dobiju do kraja ove godine.

Inače, duvan  nestaje sa polja šire vranjske regije. Za samo osam godina, od vremena privatizacije domaće duvanske industrije, broj proizvođača u Vranju je opao sa 1.200 na sedamdeset, dok se nijedna duvanska firma iz regije danas više ne bavi primarnom proizvodnjom duvana. Rezultat takve situacije je da se danas dve trećine duvana koji se prerađuje u Srbiji uvozi.