Arhiva vesti
                   

DISTRIBUCIJA ELEKTRIČNE ENERGIJE: NOVA „PAMETNA” BROJILA UMESTO STARIH

19. Mart 2024.

 

Oko 3 miliona starih brojila, koje trenutno koriste domaćinstva u Srbiji, do 2030. godine biće zamenjeno pametnim, prema planu „Elektrodistribucije Srbije”. Novi merni uređaji će smanjiti gubitke i omogućiti precizniji uvid u potrošnju, kaže energetski stručnjak Željko Marković.

Inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović tvrdi da će uz pametna strujomera građani moći da upravljaju strujom i da je proizvode.

Uvođenje zelenih tehnologija i povećanje udela obnovljive energije obavezali su „Elektrodistribuciju Srbije” da više od 3,5 miliona starih brojila zameni pametnim.

Ekspert za energetiku Željko Marković rekao je da će do kraja 2030. godine biti zamenjeno 80 odsto starih brojila.

„Taj cilj podrazumeva zamenu oko 400.000 brojila godišnje. Mislim da je to realan cilj i biće ispunjen“, istakao je Marković. On je napomenuo da će projekat biti finansiran donacijom Evropske unije i povoljnim kreditima koje odobrava Evropska investiciona banka.

Inženjer elektrotehnike Jovan Vujasinović naveo je da uvođenjem pametnih brojila potrošači imaju koristi od detaljnog uvida u potrošnju električne energije.

Umesto današnje situacije gde možemo da vidimo stanje početkom meseca, pametnim brojilima ćemo moći da pregledamo potrošnju svaki dan i sat“, objasnio je Vujasinović.

Još jedna korist biće, kako je istakao, mogućnost da građani upravljaju potrošnjom.

„Prvi nivo je smanjenje računa za struju, jednostavnim uvidom i raspoređivanjem potrošača u domaćinstvu. Sljedeće je da građani sami mogu da postavljaju solarne panele i tako proizvode struju za koju ne moraju da plaćaju račun“, rekao je Vujasnović.

Željko Marković ističe prednosti daljinskog punjenja koje će račune učiniti tačnijim, kao i mogućnost lakšeg lociranja kvara i boljeg planiranja potrošnje zbog lakšeg uvida sa pametnim brojilima.

„Veoma je važno da se na ove načine smanjuju gubici. Od tehničkih do onih koje nastaju zbog krađe struje, koje će se sada lakše otkriti“, rekao je Marković.

On je naveo i da korišćenjem pametnih brojila više neće biti problema sa punjenjem računa, kao što je to bio slučaj u novembru i decembru prethodne i januaru tekuće godine.

Na pitanje da li pametno brojilo i dalje može da pogreši, Vujasinović kaže da svaki uređaj može da se pokvari, ali da će uz kontrolu Direkcije za dragocene metale, odgovorne da građanima da garancije da je svaki brojilo na terenu tačno, biti manje grešaka.

„Ovi merni uređaji imaju svoje portale i sajtove na kojima će građani moći detaljno da prate svoju potrošnju u realnom vremenu. Više nećemo imati izlete i ručno očitavanje. Očitavaće se automatski, uz pomoć softvera u 'Elektrodistribuciji Srbije', a uz pomoć veštačke inteligencije na osnovu podataka iz softvera građani će dobijati savete kako da smanje potrošnju“, zaključio je Vujasinović.