Arhiva vesti
                   

DIREKTOR BIBLIOTEKE, EKREM DžEMAILI: RENOVIRAMO DEPO, SLEDI ČITAONICA

16. Decembar 2021.

Bujanovac – Beograd -  Počinju radovi na renoviranju depoa biblioteke “14. novembar” a u planu je i uređenje čitaonice, najavljuje v.d. direktora ove ustanove, Ekrem Džemaili.

U depou se čuvaju knjige koje nisu više aktuelne. Dugi niz godina depo biblioteke u Bujanovcu je u zapuštenom stanju, a služio je, prema rečima direktora, za odlaganje ne samo knjiga već i raznih drugih stvari.

“Depo je u jako lošem stanju odavno. Mi smo ustanova kulture i to je nedopustivo. Sa ovim projektom renoviranja imamo šansu da to promenimo i da čuvamo knjige koje su dostupne čitaocu, ali nisu više aktuelne ili su aktuelne, ali ih imamo u više primeraka”, kaže Džemaili.

Dodaje da renoviranje obuhvata nove police za knjige, laminat i krečenje tako da će se dobiti mnogo bolji i lepši prostor.

U planu je i uređenje čitaonice ali, kako kaže, to će zavisiti od sredstava i budžeta lokalne samouprave.

“Čitaonica nije dovoljno osvetljena i hladna je. U planu je da to rešimo i da se maksimalno poboljšaju uslovi kako bi se čitaocima obezbedio ugodan prostor za čitanje”, rekao je Džemaili.

Knjige koje su bile u depou su sada popisane, a one koje se zbog nedostatka prostora nemaju gde uskladištiti biće dostavljene vranjskom Arhivu i Narodnoj biblioteci na čuvanje.

Samo u gradskoj biblioteci na policama se nalazi negde oko 63.000 knjiga, dok ukupan fond sa bibliotekama u seoskim sredinama broji oko 86.500.

Celokupan projekat renoviranja depoa sprovodi i finansira međunarodna organizacija UNHCR.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo