Arhiva vesti
                   

Danijela Nenadić, direktorka Službe Koordinacionog tela: Dijalog je bio uspešan, na zadovoljstvo svih učesnika

17. Novembar 2021.

Bujanovac – Beograd - Koordinaciono telo Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu  u saradnji sa Ministarstvom za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, organizovalo skup u formi društvenog dijaloga „Plan od sedam tačaka, tema obrazovanje“. Dijalog je održan u prostorijama Ekonomskog fakulteta iz Subotice - Odeljenje u Bujanovcu.

Skupu su prisustvovali i o temi govorili  ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, prvi potpredsednik Vlade i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Branko Ružić, šef misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu, direktorka Službe Koordinacionog tela, Danijela Nenadić i predsednik Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine, Ragmi Mustafa.

Ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, Gordana Čomić, rekla je da su priznavanje diploma, udžbenici na albanskom jeziku, licence za albanske nastavnike samo neka od pitanja o kojima se razgovaralo u okviru dijaloga i koji su prepoznati kao najvažniji.

“Za godinu dana od danas nadam se da će svi ti problem biti skinuti sa liste, imaćemo neke druge probleme, ali ćemo znati da smo stekli elementarno poverenje u dijalog kojim ćemo rešiti sve probleme zbog dece koja dolaze posle nas, ne zbog nas”, rekla je Čomić.

Kako je istakla, društveni dijalog je organizovan na inicijativu Nacionalnog saveta Albanaca, zato što brinu o svojoj nacionalnoj zajednici i to je za nju najbolja vest.

“Onda smo tu svi mi koji želimo da probleme koje oni imaju najbrže rešimo”, dodala je ministarka Čomić.

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić izjavio je da je kroz razgovore sa predstavnicima Nacionalnog saveta Albanaca rešeno pitanje udžbenika na albanskom jeziku.

Ružić je ocenio da je razgovor bio ne samo uspešan već i da su za mesec dana sa predsednikom Nacionalnog saveta albanske nacionalne manjine rešena i pitanja udžbenika na albanskom jeziku.

On je istakao da je Ministarstvo prosvete uvek spremno da doprinese unapređenju uslova za normalan život, za ulaganje u mlade, za negovanje različitosti kao naše vrednosti, za kreiranje još tolerantnijeg i boljeg društva.

Ružić je ukazao da je Vlada Srbija poznata po svom kontinuiranom radu na unapređenju položaja pripadnika nacionalnih manjina u svim sferama života, pa i u obrazovanju.

”Upravo su rezultati Srbije iz ove oblasti širom sveta hvaljeni i isticani kao odlični. Trenutno, na 41. zasedanju Uneska u Parizu, Srbija je u izveštaju pomenuta čak 30 puta kao primer dobre prakse kada je reč o inkluziji u obrazovanju", ocenio je Ružić.

Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca, Ragmi Mustafa rekao je da je sprovođenje plana od sedam tačaka neophodna potreba da bi se obezbedilo više pravednosti i jednakosti u društvu za Albance.

Mustfa je na sastanku sa ministrom prosvete Srbije Brankom Ružićem, ambasadorom OEBS Janom Bratuom, ministarkom za ljudska prava Gordanom Čomić i predstavnicima Koordinacionog tela za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu rekao da je Nacionalni savet albanske nacionalne manjine kao hitnu potrebu započeo  razgovore za implementaciju, kako bi se rešavala pitanja u oblasti obrazovanja na albanskom jeziku.

Mustafa je kao vodeće probleme istakao nostrifikaciju i priznavanje diploma, i rešavanje nedostatka udžbenika za osnovne i srednje škole, kao i školskih planova i programa na albanskom jeziku, a zatražio je i rešavanje pitanja polaganja stručnih ispita i razmatranje mogućnosti i potrebe za otvaranja novih visokoškolskih ustanova na albanskom jeziku u Preševu i Bujanovcu.

Od zvaničnika Srbije Mustafa je zatražio i stipendije za studente koji studiraju na Kosovu i Metohiji i u Albaniji, a među zahtevima je i nastavak postdiplomskih studija na srpskim univerzitetima za albanske studente koji su diplomirali na Kosovu i Metohiji i u Albaniji.

Mustafa je istakao i potrebu unapređenja kvaliteta nastave srpskog jezika u školama na albanskom jeziku kao i osnivanje posebne jedinice pri Školskoj upravi u Leskovcu koja bi se bavila samo pitanjima obrazovanja na albanskom jeziku.

On je zatražio i da se omogući i učešće predstavnika albanske nacionalne manjine u radu Nacionalnog prosvetnog saveta i Zavoda za unapređivanje obrazovanja i vaspitanja.

“Dobili smo obavezujuće obećanje od ministarstva prosvete i rokove za rešavanje niza pitanja”, rekao je Mustafa.

Ministarka Gordana Čomić je rekla da je pomoć Nacionalnog saveta Albanaca neophodna i dragocena kada je reč o licencama za nastavnike na albanskom jeziku, koji te licence nemaju zbog nedostatka sopstvene dokumentacije.

Govoreći o priznavanju diploma Albanaca kao pitanju sa političkim tonom, istakla je da mora postojati zajedničko razumevanje razloga zašto je taj proces u zastoju od 2018. godine, ali i o delikatnosti pitanja i o tome da nema spora da taj proces mora biti završen.

“Ljudsko pravo na dostupnost zarade na osnovu obrazovanja je nešto o čemu ćemo voditi računa kada budemo argumentovali zašto i proces o priznavanju diploma treba da bude otkočen i ubrzan”, naglasila je ministarka.

Ona je izrazila zahvalnost Nacionalnom savetu albanske nacionalne manjine na inicijativi, ministru prosvete Branku Ružiću i  OEBS-u koji je kako kaže, omogućio dijalog i određivanje rokova u kojima će problemi biti rešeni.

Ambasador i šef Misije OEBS-a u Srbiji, Jan Bratu, izrazio je zadovoljstvo zbog uspešno održanog dijaloga i naglasio da je Misija OEBS-a posvećena podsticanju pozitivnih međuetničkih odnosa, pružanjem podrške i raznih vidova pomoći te da će biti nastavljena u tom pravcu.

Danijela Nenadić, direktorka  Službe Koordinacionog tela izjavila je da je dijalog bio uspešan, na zadovoljstvo svih učesnika. Ona se zahvalila svim učesnicima društvenog dijaloga na spremnosti da se o prioritetnim problemima na polju obrazovanja razgovara u Bujanovcu, da se čuju sve strane i da se nađe način za njihovo rešavanje.

U okviru dvodnevne radne posete Bujanovcu, ministarka Gordana Čomić  je 15. novembra  održala predavanje srednjoškolcima i studentima Ekonomskog fakulteta, Odeljenja u Bujanovcu. Na predavanju je govorila o zaštiti ljudskih i manjinskih prava iz nadležnosti Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društvenog dijaloga.  

Izvor: Fonet, OEBS, Bujanovačke, Koordinaciono telo