Arhiva vesti
                   

BUKVAR ZA DECU IZ ALBANSKE ZAJEDNICE

15. Septembar 2011.

Predsednik Koordinacionog tela Vlade Republike Srbije za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđa ministar Milan Marković, ambasador Republike Albanije Špetim Čauši, šef misije OEBS Dimitros Kipreos i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri juče u Bujanovcu predstavili su bukvar za đake iz albanske zajednice.

Bukvar i radna sveska rezultat su nastojanja Nacionalnog saveta Albanaca da se deci obezbede udžbenici na maternjem jeziku, što je postignuto uz odličnu saradnju sa Koordinacionim telom, ambasadom Republike Albanije i misijom OEBS. Ovo je  početak sistemskog rešavanja pitanja udžbenika na albanskom jeziku.

Ministar Milan Marković istakao je da je upotreba bukvara i radne sveske u skladu sa zakonom o udžbenicima Republike Srbije. Po njegovim rečima, ovaj udžbenik uvezen je iz Albanije na osnovu odobrenja Ministarstva prosvete i nauke,  a po preporuci Nacionalnog saveta Albanaca štampan je u Srbiji. Ministar Marković zahvalio se Nacionalnom savetu Albanaca i misiji OEBS na saradnji prilikom objavljivanja bukvara. Istovremno ministar Marković izrazio je veliku zahvalnost i ambasadoru Republike Albanije Špetimu Čaušiju na pomoći prilikom rešavanja problema udžbenika na albanskom jeziku.
Predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri izrazio je zadovoljstvo što su deca dobila udžbenik i ocenio je da bukvar i radne sveske na albanskom jeziku predstavljaju kap u moru za potrebe ovdašnjih učenika. Bećiri se zahvalio na pomoći Koordinacionom telu, misiji OEBS i ambasadi Republike Albanije.

Šef misije OEBS Dimitros Kipreos pozdravio je odobravanje prvog bukvara na albanskom jeziku i izrazio očekivanje da će isto biti i sa drugim udžbenicima neophodnim za nastavu na albanskom jeziku.

Ambasador Republike Albanije Špetim Čauši rekao je da je bukvar poklon deci na jugu Srbije i istakao da će on pomoći u daljem obrazovanju dece u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa. On je izrazio nadu da će se novi udžbenici na albanskom jeziku objavljivati bržim tempom, što će istovrmeno doprineti boljoj i otvorenijoj saradnji dva naroda i dve države.

Ministar Milan Marković, šef misije OEBS Dimitros Kipreos, ambasador Špetim Čauši i predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Galip Bećiri posetili su jedno odeljenje prvog razreda u osnovnoj školi Naim Frašeri uručili im bukvare i radne sveske.