Arhiva vesti
                   

BUJANOVČANKA SOFIJA ARSIĆ PRVA U SRBIJI U KATEGORIJI IZRADE LUTAKA I NARODNIH NOŠNjI NA DANIMA ĆIRILICE

21. Maj 2024.

Na ovogodišnjem takmičenju „Dani ćirilice“, koje se svake godine održava u Bavaništu pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, učenici Osnovne škole „Radoje Domanović“ iz Vranja osvojili su šest nagrada.

Bujanovčanka Sofija Arsić, učenica šestog razreda, osvojila je dva prva mesta od ukupno pet kategorija, u trećoj je osvojila treće mesto, a u četvrtoj je pohvaljena.

Sofija je prva u Srbiji u kategoriji izrade lutaka i narodnih nošnji, kao i prva u kaligrafskom radu (pesma Desanke Maksimović „Nebo u mom rodnom gradu”). Mentor u kategoriji izrada lutaka i narodnih nošnji je nastavnica tehnike i tehnologije Marina Zafirović, a mentor u kaligrafskom radu Dejan Janjić, nastavnik srpskog jezika.

Pored dva prva mesta, Sofija je osvojila i treće mesto u početnoj kategoriji, gde je mentor bio Dejan Janjić, a pohvaljena je Marina Zafirović u kategoriji vez.

Kako je u doba digitalne tehnologije savremeni tinejdžer motivisan da radi na očuvanju narodnih tradicija, Sofija objašnjava „Ovo nije prvi put da učestvujem i osvajam nagrade na Danima ćirilice“, ali ono što ovo takmičenje čini posebnim je to što svake godine konkurencija je sve jača, a samim tim i izazov sve veći.

Za mene je to kao prelazak na novi nivo igre. Sada sam osvojio dva prva mesta i veoma sam zadovoljan.

Tradicija i istorija su važni jer ako znamo odakle dolazimo, znamo i kuda treba da idemo“, rekla je Sofija Arsić.

Na konkursu je učestvovalo preko 300 škola, 460 mentora (nastavnika i profesora) i preko 4500 radova.

„Dani ćirilice“ su skup dečjeg stvaralaštva i uvršteni su u Kalendar školskih takmičenja i republičkih smotri Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pored osnovnih i srednjih škola iz Srbije, na takmičenju učestvuju i zemlje iz okruženja, Evrope, Australije i Amerike, gde postoje škole na srpskom jeziku.

Izvor: tvinfopuls.rs

 

 

homescontents