Arhiva vesti
                   

BUJANOVAČKIM POLAZNICIMA RADIONICA O DEČIJIM PRAVIMA DODELjENI SERTIFIKATI

16. Decembar 2016.

Bujanovac – Nakon učešća u 12 radionica o pravima deteta, OP3 i akcionom planiranju,  grupi od 20 mladih dodeljeni su sertifikati o uspešno završenom programu edukacije.

Polaznike radionica dečijih prava je, u ime Građanskih incijativa, pozdravio Fismir Jahiu, lokalni koodinator na projektu i trener na radionicama. Tom prilikom se prisutnima obratila i Danijela Stojiljković, trener i mentor,  koja je govorila o važnosti stalnog učenja i kontinuirane edukacije u oblasti dečijih prava.

Cilj pomenutih radionica je bio da deca i mladi steknu znanja iz oblasti dečijih prava kako bi postali branioci i zaštitnici dečijih prava u svojim zajednicama.

Deca su slušala predavanja iz sledećih oblasti: Uvod u koncept prava deteta; Konvencija o pravima deteta; Pravo na život, opstanak i razvoj; Pravo na nediskriminaciju; Pravo na zaštitu od svih oblika nasilja, zlostavljanja i seksualnog iskorišćavanja; Pravo na privatnost i pravo na slobodno izražavanje mišljenja; Pravo na participaciju i druga prava iz Konvencije; Prvi i drugi opcioni protokol; Treći opcioni protokol; Mehanizmi zaštite prava deteta na lokalnom i nacionalnom nivou; Kampanja zagovaranja i Akciono planiranje. 

Učesnici obuke će tokom proleća realizovati lokalnu kampanju čiji je cilj stvaranje mehanizma za zaštitu prava deteta na lokalnom nivou. Oni će učestvovati i u aktivnostima koja se odnose na ratifikaciju OP3 na nacionalnom nivou.

Projekat „Dečija prava u priči i praksi” (Children’s Rights in Stories and Practice) sprovodi Društvo za razvoj dece i mladih – Otvoreni klub, u partnerstvu i saradnji sa 6 organizacija iz jugoistočne Srbije, a uz podršku Delegacije Evropske unije u Republici Srbiji.

Izvor: Građanske inicijative i Koordinaciono telo