Arhiva vesti
                   

„BRANKOVCI“ SA VRŠNjACIMA IZ TURSKE I BUGARSKE: UMETNOST JE SVUDA

31. Oktobar 2022.

Bujanovac – Beograd -  Učenici i nastavnici Osnovne škole “Branko Radičević” protekle dve nedelje bili su domaćini radionica virtuelne mobilnosti pod nazivom Umetnost je svuda u okviru drugog Erazmus+ projekta “Steam Powered education“.

Razvijajući omladinski aktivizam u saradnji sa školama sličnog opredeljenja iz inostranstva, učenici su imali priliku da se bave umetnošću kroz prizmu matematike i fizike.

Koordinatorka projekta, nastavnica Marija Stojković, kaže za naš portal da se prvi deo radionica ticao  italijanskog matemaričara Leonarda Fibonačija, Fibonačijevog niza brojeva, zlatnog preseka i primene zlatnog preseka u umetnosti.

“Interaktivnim pristupom učenici su kombinovali umetnost i matematiku, koristeći priliku da iskažu svoju kreativnost i da stvore zanimljiva dela kao izraz svoje inspiracije”, navodi Stojković.

Drugi deo mobilnosti, dodaje nastavnica, obrađivao je pojam klatna u fizici i umetnosti.

“ Učenici naše škole demonstrirali su nauku koja stoji iza zakona kretanja i inercije dok prave nesvakidašnja umetnička dela”, kaže ona.

Od svih radionica, prema navodima organizatora ove mobilnosti, učenicima se najviše dopala umetnost fizike, a zbog velike zainteresovanosti na radionicama je bilo više od 20 učenika.

“ Za kraj mobilnosti ostavljen je kviz koji je zaokružio lepo druženje i sva znanja stečena u protekle dve nedelje.  U planu je i izložba radova nastalih iz ovih radionica”, zaključila je Stojković.

Podsetimo, prvu aktivnost u okviru ovog projekta Brankovci su imali u gradu Nazili u Turskoj, od 19. do 23. septembra, gde su učenici dobili priliku da razvijaju stručne veštine u domenu novih tehnologija, pre svega robotike.

Virtuelna mobilnost pod nazivom “Art is everywhere” realizovana je sa partnerima iz Bugarske i Turske putem Zoom platforme.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo