Arhiva vesti
                   

BRANKICA JANKOVIĆ: NISMO UTVRDILI DISKRIMINACIJU IZBEGLICA U PREŠEVU

26. Jun 2015.

Preševo - Tokom jučerašnje posete Preševu, Poverenica za zaštitu ravnopravanosti Brankica Janković  nije utvrdila da lokalno stanovništvo diskriminiše izbeglice koje stižu u Srbiju sa ratnih područja, niti da pokušava da ih na razne načine prevari.  

„Moj tim i ja smo razgovarali sa tridesetak od ukupno 200 izbeglica koliko ih je juče bilo na stanici u Preševu. Oni tvrde da ovde nisu diskriminisani ni na koji način, naprotiv, da im lokalano stanovništvo pomaže, za razliku od iskustva koja su imali u drugim zemljama kroz koje su prošli“, kaže Brankica Janković.

Četvoročlani tim i poverenica otišli su u Preševo da na licu mesta provere navode dvojice novinara koji su javili da lokalno stanovništvo migrantima skupo naplaćuje hranu i usluge, uključujući taksi, smeštaj i kopiranje dokumenta.

Poverenica naglašava da samo prenosi ono što je utvrđeno na licu mesta i da ne može da tvrdi da prethodnih dana nije bilo diskriminacije, niti da li će je u narednom periodu biti.

„Migranti se žale na sporost administracije u policiji tokom obrade podataka. Ljudi iz Crvenog krsta veoma ozbiljno rade svoj posao i pružaju pomoć ljudima, dele hranu. Tu su i lekari bez granica za prvu medicinsku pomoć, a u hitnim slučajevima ljude upućuju u lokalni dom zdravlja, sa kojim, kako kažu, imaju dosta dobru saradnju“, objašnjava poverenica.

Pozivajući se na lokalnog koordinatora, ona je dodala da donatori dostavljaju dosta hrane i ostale neophodne potrepštine, kao i da je lokalno stanovništvo spremno da pomogne.

„Policajci sa kojima smo razgovarali tvrde da se drže procedure i zakona i sve obavljaju u zakonskom roku. Migranti su uglavnom iz Sirije, Iraka, a ima ih i iz Eritreje i kažu da im je Srbija samo usputa destinacija na putu za Nemačku, Dansku i Belgiju“, dodaje Brankica Janković.

Poverenica i njena tročlana ekipa obišli su i budući centar za izbeglice.

„Zatekli smo majstore koji rade na adaptaciji objekta koji će biti prihvatni centar“.

Tokom posete Preševu Branakica Janković je razagovarala i sa predstavnicima Koordinacionog tela za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu i Komesarijata za izbeglice.

Izvor: Tanjug, Info N1,  Novi magazin i Koordinaciono telo