Arhiva vesti
                   

BORBA PROTIV TRGOVINE LjUDIMA: ZLO PRISUTNO I U BUJANOVCU

10. Novembar 2021.

Bujanovac – Beograd - Bujanovački Crveni krst izabran je za koordinatora lokalne mreže za sprečavanje trgovine ljudima na skupu održanom u Bujanovcu.

Važnost rešavanja ovog problema na teritoriji opštine, ali i saradnju svih relevantnih institucija istakao je i predsednik opštine Nagip Arifi koji je u uvodnom izlaganju izrazio zadovoljstvo zbog pokretanja inicijative i preduzimanja konkretnih koraka ka realizaciji.

“Podrška lokalne samouprave neće izostati, jer je reč o zlu koje je prisutno i kod nas, a ako svi zajedno radimo imaćemo uspeha u tom pravcu”, naglasio je Arifi.

Inicijativu za formiranje lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima pokrenuli su Odbor za ljudska prava iz Vranja i AT mreža.

“Program protiv trgovine ljudima Crveni krst realizuje od 2006. godine i do sada je o ovom problemu raznim akcijama i radionicama informisano oko 4.000 mladih. Pored edukatora, Crveni krst jedini ima trenera za obuku na programima borbe protiv trgovine ljudima”, istakao je Bratislav Lazarević, sekretar Crvenog krsta.

Suzana Antić Ristić ispred Odbora za ljudska prava u Vranju, ukazala je da je u Bujanovcu, zbog geografskog položaja i blizine granice, i siromaštva ljudi, važno postojanje lokalne mreže i zajednički rad na podizanju svesti o ovom problem.

“U Srbiji je do kraja septembra bilo 34 žrtava raznih oblika trgovine ljudima, a među njima 10 devojčica. Tokom prošle godine od 59 žrtava 24 su bila deca, šesnaest devojčica i osam dečaka i zato je značajno da cela zajednica bude uključena. Informacija i znanje jesu najveća zaštita u borbi protiv trgovine ljudima”, rekla je Antić Ristić.

Pored predstavnika lokalnih udruženja građana i medija, skupu su prisustvovali i predstavnici Nacionalne službe za zapošljavanje, OEBS-a, Koordinacionog tela i Sigurne kuće Vranjska Banja.

Početak rada lokalne mreže očekuje se naredne godine nakon usvajanje inicijative i predloga na Opštinskom veću i sednici Skupštine opštine.

Izvor: Bujanovačke, Koordinaciono telo