Arhiva vesti
                   

BANKE NEĆE MENjATI MAKSIMALNI IZNOS NA ČEKU OD 5.000 DINARA

27. Mart 2018.

Beograd  - Banke neće menjati maksimalni iznos na čeku od 5.000 dinara.  Prošlo je više od deset godina od poslednje promene limita na čeku, kada je “donja crta” sa 150, podignuta na 200 dinara, a iznos povećan sa tri na pet hiljada dinar. Banke u Srbiji nemaju nameru da promene maksimalan iznos na čeku od 5.000 dinara.

Namera Narodne banke Srbije (NBS), kao i bankarskog sektora u zemlji, je da se ček pošalje u prošlost te da se poveća plaćanje karticama, što potvrđuju podaci da je iz godine u godinu sve manje onih koji ispisuju nekada jedno od najpopularnijh “platnih kartona”.

Od nekadašnjih zemalja SFRJ, praksu limitiranih čekova, po kojima banke garantuju isplatu, nastavila je jedino Srbija, dok su banke u svim bivšim republikama prestale da izdaju garantovane čekove. Najbrojniji “potpisnici” čekova su i dalje radnici na minimalcu i prenzioneri sa najnižim primanjima, više od pola miliona njih, a kojima odlaganje plaćanja, nekada i do godinu dana, ostaje kao jedini način za planiranje tankog kućnog budžeta.

Izvor: RTV Ritam i Koordinaciono telo