Arhiva vesti
                   

BANjE SA JUGA SRBIJE PRIVATNE DO KRAJA GODINE

27. Mart 2018.

Preševo, Bujanovac, Medveđa - Sve specijalne bolnice u srpskim banjama idu u privatizaciju do kraja godine, najavilo je Ministarstvo zdravlja Republike Srbije.

Bujanovačka banja je među prvima na listi, pre svega zbog lošeg finansijskog stanja i zastarele opreme i infrastrukture, ali postupak privatizacije neće mimoići ni Vranjsku banju, u čijoj je Specijalnoj bolnici mnogo bolja situacija u pogledu medicinske opreme i stanja neophodne infrastrukture.

Specijalna bolnica u Vranjskoj banji raspolaže sa 120 ležajeva, a ima 60 zaposlenih, dok je Specijalna bolnica u Bujanovačkoj banji u znatno nepovoljnijoj situaciji sa 200 ležajeva i 120 zaposlenih radnika.

Specijalna bolnica u Vranjskoj banji je u mnogo povoljnijoj situaciji i u pogledu popunjenosti kapaciteta, jer u proseku procenat popunjenosti iznosi 90 gostiju na dnevnom nivou, dok u Bujanovačkoj banji broj gostiju u proseku ne prelazi 40, što iznosi oko 20 procenata i generiše gubitak u poslovanju.

U Vranjskoj banji stanje je mnogo povoljnije i kada su u pitanju investicije, koje na godišnjem nivou dosežu do 10 miliona dinara, izuzimajući prošlu godinu, kada nije bilo investicija zbog opterećenja finansija usled stranačkog zapošljavanja.

U Specijalnoj bolnici u Bujanovačkoj banji decenijama nije bilo nikakvih ulaganja u modernizaciju medicinske opreme, niti u obnovu kapaciteta, a uzrok je prekomerno zapošljavanje, pa je broj radnika u periodu od 1991. do 2003. godine iznosio preko 200 ljudi.

Izvor: Vranjske i Koordinaciono telo