Arhiva vesti
                   

ANASTASIJA PRIČA SAMO SA OSMEHOM I SUZAMA, POMOZIMO OVOJ PRESLATKOJ BUJANOVČANKI

19. Mart 2024.

U cilju pomoći maloj Anastasiji Zafirović iz Bujanovca, koja boluje od težeg oblika cerebralne paralize, šestoro momaka krenulo je 23. marta na pokloničko putovanje iz manastira Rakovica u Ostrog sa ciljem da sakupi skoro 12. miliona dinara, koliko je neophodno za lečenje ove osmogodišnje devojčice.

Anastasijina majka Nataša je poreklom iz sela Levosoje kod Bujanovca, dok je njen otac Zafir Zafirović iz Bušternja kod Preševa.

Anastasija je rođena 2015. godine u Beogradu. Zbog komplikacija na porođaju ostala je bez kiseonika do mozga i prvi put je zaplakala tek posle 120 minuta, u inkubatoru. Zbog teškog oštećenja mozga dijagnostikovana joj je cerebralna paraliza. Od šestog meseca ide na razne terapije.

Anastasija je vesela i nasmejana devojka i hrabro se bori sa svim preprekama, ali nažalost ne može sama da sedi, puzi, priča i jedini kontakt ostvarujemo kroz osmeh ili suze. Ona je potpuno zavisna od nas, stalno idemo na vežbe, jer bez njih ne bi mogla da funkcioniše - kaže za Bujanovački Anastasijina majka Nataša i dodaje da su terapije, koje traju šest sati nedeljno, izuzetno skupe.

Finansijsku situaciju dodatno komplikuje i to što Nataša nigde ne radi, jer mora sve vreme da bude sa Anastasijom, pa je zaposlen samo Zafir.

Anastasiji su potrebna sredstva za fizikalne tretmane, rehabilitaciju, trajne BDA terapije, logopedske i defektološke tretmane, a po potrebi i operacije. Od potrebnih 11,6 miliona dinara, preko Fondacije Budi humane do sada je prikupljeno blizu 2 miliona.

 

 

- Pozivamo sve da se pridruže humanitarnoj akciji koju organizuju mladići zaposleni u Centralnom zatvoru u Beogradu, odnosno da SMS porukom podrže njihovo hodočašće iz Rakovice u manastir Ostrog i tako pomognu našoj Anastasiji - kaže Nataša.

Komandant beogradskog Centralnog zatvora i KPZ Pančevo, kako kaže, udružili su snage da ova akcija bude uspešna i značajna, a hrabri Miloš, Marko, Aleksandar, Boris, Milan i Peđa, uz blagoslov sveštenika, krenuli su. 23. marta od manastira Rakovice ka duhovnom i svetom putu za Ostrog.

Izvor: bujanovacke.co.rs  
Piše: I. Jovanović