Arhiva vesti
                   

AMBASADORI POZVALI ALBANCE NA IZBORE

26. April 2012.

Bujanovac - Upetak, 20. aprila 2012. godine, ambasadorka SAD Meri Vorlik, šef misije OEBS  Dimitrios Kipreos i šef delegacije Evropske unije   Vensan Dežer pozvali su u Bujanovcu Albance sa juga Srbije da glasaju na parlamentarnim izborima i da aktivno učestvuju u državnim instutucijama Republike Srbije.

Na tribini  „Učešće jača prava građana", koju su, uz podršku ambasade Velike Britanije, organizovali Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i Jug pres, oni su poručili građanima Bujanovca da se ne treba vraćati u prošlost, već da se okrenu ka budućnosti.

Vensan Dežer je rekao da je Srbija „blizu početka pregovora o pristupu EU. Na tom putu od Srbije se očekuje nastavak dijaloga i sprovođenje postignutih sporazuma sa Prištinom, poboljšanje i unapređenje vladavine prava i borba protiv korupcije i organizovanog kriminala", izjavio je ambasador Dežer.

On je dodao da Srbija treba do kraja da sprovede proces restruktuiranja preduzeća, zakonitu privatizaciju i da je potrebno obezbediti uslove za dolazak investitora.

Meri Vorlik je izjavila da je učešće građana na izborima učešće u demokratiji i dodala  da to „značajno utiče na dolazak investitora u ovaj region”.

Ambasadorka je istakla važnost nastavka dijaloga između Beograda i Prištine, kao i važnost normalizacije trgovinskih veza i primene dogovora o priznavanju univerzitetskih diploma.

Šef misije OEBS Dimitrios Kipreos rekao je da zna da ljudi u ovom delu Evrope „previše vremena troše baveći se prošlošću“.

„To je uzaludno trošenje krativne energije, umesto da se koncentrišemo na budućnost, koja je važna za nove generacije. Ako bismo se više bavili budućnošću, mnogo brže bismo modernizovali region “, rekao je Kipreos. On je istakao važnost formiranja multietničke vlasti posle lokalnih izbora u opštinama Preševo, Bujanovac i Medveđa.

Ambasador Kipreos je naglsio da je otvaranje odeljenja Ekonomskog fakulteta iz Subotice u Bujanovcu jedno od važnih dostignuća u procesu obezbeđivanja jednakih šansi za manjine.