Arhiva vesti
                   

ADVOKATI U ROMSKIM NASELjIMA

26. Avgust 2015.

Niš, Bujanovac - Upoznavanje sa pravima Roma, priprema neophodne dokumentacije i otkrivanje potencijalne diskriminacije ubuduće će se odvijati u romskim mahalama u Nišu i Bujanovcu, jer će pravnici CHRIS mreže tamo postaviti punktove.

Statistike pokazuju da većina Roma ne zna koja su njihova prava, kojim institucijama da se obrate za pomoć, a veliki deo njih nema ni novca za advokata.

CHRIS mreža, organizacija koja se od 2000. godine bori za poštovanje ljudskih prava u Srbiji, odlučila je da se približi Romima tako što će advokati odlaziti u njihova naselja.

Koordinator ove organizacije Dragan Đorđević kaže „da smo dužni da svakom pojedincu omogućimo da sazna koja su njegova ili njena prava, ali da, nažalost, to nije tako. Među neinformisanim stanovnicima su Romi, a advokati retko zalaze u romske mahale. Zato smo po prvi put odlučili da umesto da se građani javljaju nama, mi odemo u naselja. Postavićemo takozvane mobilne punktove na kojima će Romi moći da se informišu o svim vidovima pomoći koji su im dostupni“, rekao je Đorđević.

Pravnici CHRIS-a pokušaće da budu spona između romskih zajednica i lokalnih vlasti i da doprinesu da se njihov glas čuje među onima koji imaju zadatak da kreiraju i sprovode lokalne politike za smanjivanje etničke distance.

Na jugu će pravnih punktova biti u naseljima u Nišu i Bujanovcu, a u ostatku Srbije u Negotinu, Valjevu i Novom Pazaru.

Informacije o tome kada će advokati obilaziti mahale, zainteresovani građani mogu dobiti na broje telefona - za Bujanovac: 017/651-793 i za Niš: 018/526-232.  

Mreža CHRIS je otvorila i kol-centar za besplatnu pravnu pomoć i na taj način omogućila da svi građani Srbije putem besplatnog poziva na broj 0800 008 007 imaju mogućnost da stupe u kontakt sa pravnim timom ove organizacije.

Izvor: Južne vesti i Koordinaciono telo