Arhiva vesti
                   

29.1.2010. godine

29. Januar 2010.

U okviru šestomesečnog projekta "Kosovo sa druge strane – kako posle konflikta", Centar za demokratiju i razvoj juga Srbije i regionalna informatifna agencija JUGpress organizovali su u Bujanovcu četvtu tribinu, na kojoj je glavna tema  razgovora bio značaj učestvovanja manjinskih zajednica u institucijama  i ostvarivanje njihovih prava u regionu. Na  tribini je, pored ostalih,  govorio i ambasador Holandije u Srbiji  Ron van Dartel, koji je  pozvao Albance u Bujanovcu da zajedno rade na formiranju Nacionalnog saveta na neposrednim izborima. Ambasador je, između ostalog, rekao da će za Albance Nacionalni savet značiti bolju saradnju sa Koordinacionim telom za jug Srbije i sa centralnim vlastima u Beogradu.

„Holandija je uključena u nekoliko projekata na jugu Srbije, a bićemo uključeni i više kada vidimo da su to projekti koji znače veću saradnju, naročito multietničku, među ljudima na različitim poljima, jer vidimo da se Srbija razvija, ali imamo interesa i da se jug Srbije razvija u okviru Srbije, uz saradnju na svim nivoima“, rekao je van Dartel.

Holandski ambasador je naveo da je u Bujanovcu razgovarao s predsednikom opstine Bujanovac Šaipom Kamberijem i o formiranju multietničke vlasti u opštini.

„Mi smo za to da svi, i Srbi i Albanci, budu predstavljeni i na lokalnom i na republičkom nivou i podržavamo učešće Srba u lokalnoj samoupravi“, rekao je ambasador van Dartel.