Arhiva vesti
                   

28. april 2010. godine

28. April 2010.

Američka pomoć južnoj Srbiji

Sjedinjene Američke Države uložile su preko USAID-a više od 70 miliona dolara u jug Srbije, najviše u infrastrukturu i razvoj ekonomije i kulture, izjavila je američka ambasadorka Meri Vorlik nakon razgovora sa predstavnicima lokalne samouprave u Vranju.

"Ohrabrujemo sve investitore iz Amerike da ulažu u jug Srbije, integralni deo Srbije koji korača krupnim koracima ka Evropskoj uniji", rekla je Vorlik u Vranju gde je prvi put boravila posle imenovanja.

Vranje može da bude primer ostalim gradovima u Srbiji kada je ekonomski razvoj u pitanju, izjavila je ambasadorka.

Vorlik je navela da će američka Ambasada u Beogradu nastaviti da ohrabruje američke kompanije da investiraju u jug Srbije, kao i da sa Vranjem postoje dugogodišnji kontakti po tom pitanju".
"Do sada je Vlada SAD finansirala 35 projekata u Vranju vrednih 1,3 miliona dolara od čega je preko USAID-a obezbeđeno 430.000 dolara. Svaki projekat je zauzeo svoje mesto u razvoju naše lokalne zajednice", rekao je gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić zahvaljujući ambasadorki na finansijskoj pomoći.

Ambasadorka SAD posetila je i Narodnu biblioteku u Nišu kojoj je amabasada SAD poklonila kompjutersku opremu u vrednosti od 4.500 dolara.

"Biblioteke kao riznice knjiga treba da pruže čitaocima ne samo knjige već i najnovije tehnološke mogućnosti. Iako decu pokušavamo da naučimo da u svojim rukama drže knjige, treba ih pripremiti i za sve veću važnost umrežavanja u kompjutersku bazu podataka", rekla je američka ambasadorka.
Ambasadorka Vorlik je naglasila da će kompjuterska oprema pomoći u digitalizaciji Narodne biblioteke.

homescontents