Arhiva vesti
                   

20. 2. 2009.

20. Februar 2009.

Svetska banka i Republika Srbija načelno su se dogovorile o kreditu u iznosu od 388 miliona dolara za završetak Koridora 10, saopštila je juče ova finansijska organizacija.

Banka će učestvovati u finansiranju 84 kilometra autoputa između Proseka i Dimitrovgrada i 74 kilometra autoputa od Leskovca do Levosaja, prema makedonskoj granici, dok će ostatak novca biti obezbeđen iz Helenik plana i kredita kod drugih međunarodnih banaka.

Očekuje se da će detalji finansiranja od strane Svetske banke biti dogovoreni do kraja aprila 2009. godine. Svetska banka očekuje da će radovi na ove dve deonice autoputa trajati četiri do pet godina.

– Svetska banka je zahvalna na prilici da dobije vodeću ulogu u pomaganju Vladi Srbije da unapredi putnu infrastrukturu na ovim ključnim koridorima. Ove dve deonice predstavljaju dve karike koje nedostaju u mreži autoputeva u regionu.

Očekuje se da će izgradnja ovog puta značajno doprineti ekonomskom razvoju kako juga Srbije tako i cele zemlje. Osim toga, krupni infrastrukturni projekti ove vrste imaju važnu ulogu u podsticanju domaće potražnje i delimično mogu da ublaže efekte ekonomske krize – rekao je Martin Hamfris, rukovodilac projekta Svetske banke.