Архива вести
                   

ЗОРАН СТАНКОВИЋ - САМО НОВЦЕМ БРАНИМО МИР

19. новембар 2012.

Извор : Вечерње Новости / Улагањем у неразвијени југ Србије и долазак нових инвеститора биће гаранција за мирнији живот Срба и Албанаца. Где има новца и посла, ту међунационалне тензије  не постоје. Ово је изјавио Зоран Станковић, нови председник Координационог  тела Владе Републике Србије за општине Прешево, Бујановац и Медвеђа:

“У последњих 20 година и Срби и Албанци су научили лекцију да екстремизам и мржња никоме нису донели корист. Србија ће помоћи свим грађанима на југу без  обзира на националну припадност. Главни циљеви мог рада су: смањење незапослености, опоравак пропалих фабрика, обнављање инфраструктуре и довођење сраних компанија.”

Станковић каже да је стратегија да се грађани југа бољим условима живота демотивишу да напуштају државу и да постају лажни азиланти у западној Европи:

“Разговараћу свакодневно и са Србима и са Албанцима. Како са политичким  лидерима, тако и са обичним грађанима. Обезбедили смо 240 стипендија за ученике, за 11 српских и албанских студената обезбедили смо стипендије за  факултет у Новом Саду, око 300 Албанаца учи српски језик уз помоћ британске амбасаде...”

Станковић каже и да је нова влада већ одвојила почетних 40 милиона динара  субвенција за 17 малих И средњих предузећа:

“Око 17 милиона смо издвојили за Бујановац, 15 милиона за Прешево, а осам  милиона за Медвеђу. За тај новац је конкурисало чак око 40 предузећа и ускоро ће бити потписани и уговори. Шеф координационог тела тврди да ће се овакве помоћи наставити током целог  мандата, а да ће Влада слушати конкретне предлоге свих грађана југа Србије:

“ Отворени смо буквално за све предлоге како да се унапреди живот. Већ сам заказао састанак са албанским послаником Ризом Халимијем, који има  конкретне предлоге како Координациони центар треба да функционише. Прихватићемо све предлоге корисне за тај део земље. Наравно, не одбијамо ни добронамерну  помоћ међународне заједнице.

Изградња Економског факултета у Бујановцу могла би да почне ускоро. Почео је одабир најпогодније локације у тој општини и све припремне радње су одмакле. Извесно је да ће тај део Србије добити факултет, а новац за изградњу је добијен уз помоћ међународне заједнице”, рекао је Станковић.